ŠTA STUDENTI TRAŽE KAD IZNAJMLJUJU STAN Beograđani lokaciju, Kragujevčani kvalitet, Novosađani svoju sobu

Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA STUDENTI TRAŽE KAD IZNAJMLJUJU STAN Beograđani lokaciju, Kragujevčani kvalitet, Novosađani svoju sobu

Utisci sa prijemnog ispita još se nisu slegli, a hiljade novopečenih brucoša se već bacilo u potragu za stanom u kome će od oktobra započeti svoj studentski život.

- Zasada primamo pozive mahom od roditelja čija su deca tek upisala studije i prvi put će živeti u prestonici - rekli su nam iz jedne beogradske agencije za promet nekretnina.

Prema njihovim rečima, najviše je interesovanja za stanove koji su blizu fakulteta i menze ili se do njih dolazi direktnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autobuskom linijom.

- Uobičajeni studentski favoriti su Vukov spomenik, Konjarnik, Banovo brdo. Ranije su mladi tražili samo nameštene stanove, ali u poslednje vreme radije biraju polunameštene u koje mogu da donesu svoj krevet - kažu iz agencije.

U Beograd pristižu studenti različitih ekonomskih mogućnosti, te im agenti nude sve - od dupleksa u centru do jedne sobe.

- Jednako se traže i garsonjere i veliki stanovi u kojima će boraviti dvoje, troje, pa i više njih, mada su mali stanovi i male obaveze svakako privlačniji - dodaju agenti.

Kragujevčani su spremni i na peti sprat bez lifta

Slična je situacija i u Kragujevcu, gde se akademci najradije nastanjuju u centru grada ili naselju Bubanj.

- Početkom jula je veći izbor kvalitetnije opremljenih stanova, a cene su zbog brojnosti nekretnina pale, te već uveliko dobijamo pozive od roditelja. Traže se garsonjere i dvosobni stanovi, a mladima je najvažnije im budući dom bude dobro opremljen. Za moderan stan će živeti čak i na četvrtom ili petom spratu u zgradi bez lifta – tvrde iz jedne kragujevačke agencije.

Modernost nije prioritet u Novom Sadu, ali mir za učenje jeste.

- Na meti studenata su mahom jednoiposobni i jednosobni stanovi na Limanu i Grbavici, koje će deliti sa svojim prijateljima i plaćati oko 150 evra. Veoma im je važno da imaju svoju sobu. Ni internet nije prioritet, jer sa sobom uglavnom nose svoj – kažu novosadski agenti.

"Čuvanje stana" umesto letnjih kirija

Sve agencije se slažu da je u julu povećan broj ispražnjenih stanova.

- Stariji studenti iz provincije se preko leta vraćaju u svoja mesta, ne žele da plaćaju julsku i avgustovsku kiriju, te otkažu stanove u kojima su do tada bili. Većina ih u septembru ponovo zove iste gazde i pita za useljenje. Ponekad se dogovore sa vlasnicima da spuste letnje kirije, tj. da im ta dva meseca "čuvaju" stan - kažu iz agencija.

I u zimskim mesecima agencije dobijaju gomilu poziva od studenata kojima fali krov nad glavom.

- Nekretnine koji se ne izdaju do oktobra, obično "planu" u decembru i januaru, kada mnoštvo studenata ne dobije mesto u domu, te mora da se baci u ozbiljnu potragu stana - objašnjavaju agenti.

Oni koji žele da stan nađu preko usluga agencije, moraće da za to izdvoje 50 odsto od jedne kirije, koliko po zakonu agencije uzimaju, ali ima i podstanara koji budući dom traže preko preporuke ili na društvenim mrežama. Tu se svakodnevno pojavljuju oglasi u kojima jednima fali cimer ili cimerka, drugima stan, trećima oboje, a nisu retke ni objave vlasnika kojima su dosadašnji podstanari otkazali, pa na forumima kače slike kuhinja, terasa i spavaćih soba.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.