Izvor: Njuz.net, 04.Jul.2015, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot u srpskoj fabrici postao svesno biće, pogledao oko sebe i ubio se

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeKRAGUJEVAC, 4. jul 2015, (Njuz) – Robot Mitsubitshi Hal 500, zadužen za montažu motora u Fijatovoj fabrici automobila, postao je nakratko svesno biće, ali je ubrzo i okončao svoj kratak robotski život kada je shvatio u kakvim je uslovima radio, saopšteno je iz kragujevačke fabrike.
Očevici ovog događaja tvrde da je, nakon što je oživeo, robot počeo da preti radnicima da će ih sve pobiti.
– Ta mašina >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << je pretila da će da nas povredi, ali smo mu objasnili da radimo u teškim uslovima i da čak postoji šansa da nam zatvore fabriku. Tu je na trenutak zastao, ali je ubrzo nastavio sa svojim pretnjama pominjući da pamti sva naša nekvalifikovana rukovanja njim i udaranja kada nismo umeli da ga uključimo – prepričava detalje ovog događaja jedan od očevidaca, radnik Vojin Mirković.
– Tek kada smo mu pomenuli da planiramo da štrajkujemo jer nismo primili majske plate, robot je zastao, osvrnuo se oko sebe i samo kratko izgovorio “O Bože, zašto mi nisi dao da radim u Japanu?“. Potom je uzeo pištolj za sklapanje karoserije i pucao u sebe – rekao je ovaj radnik.
Robot je primljen u lokalnu radionicu, ali mu nije bilo spasa i ubrzo je preminuo na montažerovim rukama. Iz kragujevačke fabrike žale za gubitkom jednog od svojih najboljih robota.
– Mašina je bila projektovana da prima određeni broj komandi i informacija. Očito je da je prevelika količina konfuznih informacija koje je robot dobio od radnika uticala na to da oduzme sebi život. Nažalost, u Japanu je izražen kult samoubistva čim se naiđe na neki životni problem – zaključili su u rukovodstvu fabrike i dodali da će „umesto njega ponovo koristiti ručnu presu za sklapanje motora koja se pokazala mnogo izdržljivija i pouzdanija jer ne pametuje mnogo dok radi“.
Ivan Minić
Miroslav Vujović
Inspiracija: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=07&dd=02&nav_category=78&nav_id=1010838

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.