Rani radovi Veličkovića u galeriji Rima

Izvor: Blic, 30.Okt.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rani radovi Veličkovića u galeriji "Rima"

Nakon septembra posvećenog Đorđu Ivačkoviću i oktobra rezervisanog za Milanu Blanuši, novembar u kragujevačkoj Galeriji "Rima" biće u znaku Vladimira Veličkovića.

U subotu, 1. novembra, u 19 časova svečano će biti otvorena izložba Veličkovićevih crteža iz njegovog ranog stvaralačkog perioda 1955-1965. Na otvaranju će govoriti profesor emeritus Irina Subotić, a za ovu priliku Veličković će doputovati iz Pariza.

Posetioci izložbe moći će da vide >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prepoznatljive Veličkovićeve motive iz pedesetih i s početka šezdesetih godina, od skamenjenih muškaraca i žena izbezumljenih pogleda, preko "mračnih" životinja poput slepog miša i guštera, zatim primera iz tematskih celina "rasporenih cvetova" i "strašila", pa do vešto crtački artikulisane "Glave" koja najavljuje seriju "Oratora" u Veličkovićevom slikarstvu.

Pored kataloga, Galerija "Rima" je povodom ove izložbe štampala i ekskluzivnu monografiju posvećenu prvoj deceniji Veličkovićevog crtačkog opusa. Blizu 150 reprodukcija crteža, slika i dokumentarnih fotografija, uz prevod teksta francuskog kritičara Alana Žufroa, daje celovitu predstavu o periodu kada je umetnik pronalazio svoju autentičnu ikonografiju, prolazio kroz transformacije svog stvaralačkog rukopisa i postizao svoje prve velike profesionalne uspehe.

Podsetimo da je ova faza u Veličkovićevoj biografiji omeđena studijama arhitekture u Beogradu (diplomirao 1960), boravkom u zagrebačkoj majstorskoj radionici Krsta Hegedušića (1962-1963), prvim izložbama (samostalno izlaže 1963) i uspehom postignutim na Bijenalu u Parizu (1965) kada je dobio stipendiju za boravak i usavršavanje u glavnom gradu Francuske. Već od 1966. Veličković se preselio u Pariz gde je ostao da živi i stvara do danas.

Izuzetno dragocena za razumevanje razvojne linije kojom je Veličković došao do prepoznatljive estetike koja će ga proslaviti najpre u Parizu a potom i čitavom svetu, postavka crteža u Galeriji "Rima" zajedno sa izložebenim katalogom i obimnom monografijom predstavlja pravi kuriozitet za sve ljubitelje i istraživače Veličkovićevog stvaralaštva.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.