Putinizacija u KG - ponosni i Rusi

Izvor: B92, 21.Feb.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinizacija u KG - ponosni i Rusi

Kragujevac -- Samoproklamovani rusofili, mladi kragujevački vlasnici novootvorenog kafića Putin, zvučnim imenom ruskog vođe želeli su da stvore autentičan lokalni brend.

Kako su rekli za B92, nije im namera da se bave politikom. Ipak, Putin kragujevačkoj omladinu znači nešto što nedostaje našoj zemlji.

Putin - najčešće izgovarano ime jednog političara. On danas živi u svim mogućim oblicima. Tako je osvanuo usred Kragujevca, u vidu kafića koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privlači mlade generacije rusofila. Putinizacija je zahvatila srce Šumadije.

Nemanja Dobrosavljević iz Kragujevaca rekao je da se sada ovde oseća kao u Rusiji. “Obzirom da sam proveo tamo neke vreme, atmosfera prija”, kaže on.

“Zanimljive su ove slike okolo i imam utisak kao da sam u Rusiji”, dodaje Jovana Tintor iz Kragujevca.

Vlasnici lokala „Putin“ jesu rusofili ali su prvenstveno ugostitelji, koji smatraju da je Putin dobar uzor.

“Predsednik Rusije je, na neki način, za nas da kažem, neku srednju generaciju, neko ko je sigurno potreban svakoj zemlji”, kaže Aleksandar Radosavčević, vlasnik kafića „Putin”

Ruski Supermen, svetski poznat Vladimir Putin, svojim imenom, sada već dokazano u praksi, proslavlja i ugostiteljske objekte.

S jedne strane, Kragujevački političari nemaju ništa protiv što je Putin, na neki način, postao član njihovog društva. S druge strane, pojedini su mišljenja da je Putinizacija kulturološki problem.

“Bojim se da ipak to nisu kulturne vrednosti već vrednosti čvrste ruke, autoriteta i sile, kao magičnog rešenja za sve paradoske za koje nismo sposobni da racionalizujemo i prevaziđemo”, ističe Saša Milenić, potpredsednik ZZŠ – a

“Svim mladim ljudima treba uzor Putin jer je Putin od raspadnute Rusije '99., koja je imala najveću stopu inflacije, podigao da Rusija bude ponovo jedna svetska sila”, kaže Ilija Radovanović, predsednik Ruske stranke iz Kragujevca.

“Mislim da oni definitivno ne razumeju kakva je uloga Rusije I ostalih svetskih sila. Jasno je da Evropa i Rusija i Amerika na Srbiju, kao na sve ostale zemlje gledaju kao na jedno veliko ekonomsko tržište”, smatra Živko Simjonović, predsednik omladine DS –a Kragujevac.

Vlasnici kragujevačkog kafea su osvanuli u ruskim medijima, kojima je neizmerno interesantno koliku bliskost naša omladina oseća prema njihovom narodu i vođi. Možda će Putin mladim Kragujevčanima da ukaže na najbolji put.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.