Prvi srpski Sajam čokolade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2017, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi srpski Sajam čokolade

,,Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka'' po prvi put u Srbiji organizovan je u Kragujevcu. Oko tridesetak izlagača iz zemlje i inostranstva učestvuje na sajmu na kojem su posetiocima predstavljeni najnoviji deserti od čokolade napravljeni po receptu najboljih poslastičara.

Čokolada - omiljena poslastica svih generacija. U kombinaciji sa originalnim receptima i umetničkim dekoracijama neobičnog izgleda predstavlja nezaobilazni sastojak svakog deserta.

"Pa, eto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za danas sam odlučio da izložim jednog modernog umetnika, Alberta Đakometija. Meni su njegove skulpture jako privlačne jer su neobične, izdužene i onda sam eto hteo od čokolade, pošto je već sajam čokolade da napravim jednu njegovu skulpturu od nje", kaže Saša Aleksić, poslastičar iz Svrljiga.

Vehid Alić iz Tuzle navodi da najviše pravi za decu autiće, zatim razne likove iz crtanih filmova poput Mikija, Hello Kitty, a da su njegove štikle od čokolade pre dve godine u Mostaru na sajmu bile izabrane za proizvod godine.

Posetioci sajma su imali priliku da uživo vide i spremanje najnovijih poslastica od čokolade.

"Danas spremamo čokoladne špagete u ganaš sosu, sa ganašom od mente. Imala sam neku ideju pošto je Uskrs pred nama, pa će shodno tome i dekoracija da izgleda kada je budemo servirali. Zvali su me organizatori, pitali za nešto inovativno i evo odlučila sam se za ovu poslasticu koja ne postoji, ovo je prvenac a možda i postane simboličan desert za Vrnjačku Banju", kaže Marija Janjić, nastavnik poslastičarstva Ugostiteljsko-turističke škole Vrnjačka Banja

Uz kockicu čokolade pravo je uživanje i ispijati kafu a distributeri ovog napitka ističu da naš narod najviše voli da pije pravu domaću kafu koja privlači samim mirisom.

"Srbi piju poprilično kafe i kada naš potrošač kafe prepozna pravu kafu on je onda više ne menja. Mnogo manje se prodaje espreso kafa u odnosu na domaću", ističe Branislav Jovanović, direktor firme ,,Arabika'', Kruševac.

Prvi sajam čokolade i kafe u Kragujevcu privukao je ljubitelje i slatkog i gorkog a kombinacija ta dva ukusa za mnoge je pravi delikates.


Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šumadinci menjaju navike: Jedu špagete i meso u čokoladi (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Mar.2017

Špagete ne postoje samo da bi bile utopljene u kečap ili meso, već su zanosan slatkiš kada im se doda crna čokolada. A ko nije probao meso sa čokoladom i ljutim ukusima, ima šansu još danas u Kragujevcu. U centru Šumadije ovog je vikenda Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka...Na sajmu gostuju...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.