Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Okt.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

U sali Skupštine grada Kragujevca danas je održan seminar na temu “Zakon o inspekcijskom nadzoru i njegova primena“ koji su uz učešće Misije OEBS-a u Srbiji, organizovali grad Kragujevac i Šumadijski upravni okrug u saradnji sa USAID-om i Stalnom konferencijom gradova i opština. Seminar je bio namenjen svim subjektima koji učestvuju u inspekcijskom nadzoru, a u cilju predstavljanja zakonskih rešenja iz ove oblasti, njihove pravilne primene, razmene iskustava, jačanja saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i koordinacije među subjektima.

Zakon o inspekcijskom nadzoru, čija je puna primena počela u avgustu prošle godine, popunio je mnoge praznine koje su postojale u pravnom sistemu, doprineo je standardizaciji i javnosti rada inspekcije ali i omogućio da se uvaže sve primedbe koje je privreda imala u postupanju inspekcijskih službi, rekao je ovom prilikom Željko Ožegović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U proces izrade Zakona bili su uključeni predstavnici privrede, nevladinog sektora, državne institucije i uz pomoć USAID-a donet je dobar i moderan zakon koji nam omogućava koordinaciju između inspekcijskih službi, kazao je Ožegović. Zakon o inspekcijskom nadzoru i Zakon o upravnom postupku su dva ključna zakona u strategiji reforme javne uprave koji menjaju odnos države prema građanima i privredi, a zahavljujući obuci za oba zakona, dobićemo efikasnu i dobru administraciju koja će privući više investitora.

U toku je izrada informacionog sistema koji treba da predstavlja sve ono što želimo da radimo, a to je da sve što bude vezano za inspekcijski nadzor bude u jedinstvenom registru kako bi različite inspekcije mogle da razmenjuju podatke između sebe, što će prema rečima državnog sekretara Željka Ožegovića, omogućiti bolje planiranje kapaciteta i procenu rizika.

Od početka pune primene Zakona o inspekcijskom nadzoru prema neregistrovanim subjektima, povećan je broj novoregistrovanih subjekata za 19%, a smanjen broj odjavljenih za 18%, a kada je reč o sprečavanju rada na crno, posle inspekcijskih nadzora radni odnos zasnovalo je 23 hiljade ljudi.

U ime grada Kragujevca, prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović, koji je istakavši značaj i teškoće u radu inspektora republičkih organa i inspektora jedinica lokalnih samouprava, rekao da su oni realna potreba svih nas i da je tendencija grada Kragujevca da se njihov rad podigne na viši nivo čemu će doprineti i današnji seminar.

Govoreći o neophodnosti donetog Zakona o inspekcijskom nadzoru, Biljana Stošić Ilić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, navela je istraživanje NALED-a o radu 36 republičkih inspekcijskih službi, prema kome su ispitani privredni subjekti naveli da su inspekcijske procedure i medotologije nedovoljno transparentne, propisi preobimni i nejasni, a stručna pomoć i saveti nedostupni. S druge srane, Biljana Stošić Ilić, osvrnula se i na uslove pod kojima inspektori rade a koji su veoma skromni i bez adekvatne računarske opreme i vozila.

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru omogućava suzbijanje sive ekonomije, rangiranje nadziranih subjekata, uvodi obavezno izdavanje naloga za inspekcijski nadzor, propisuje gradaciju inspekcijskih mera, objasnila je Stošić Ilić i istakla da je ovo partnerski zakon države i privrede, čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg poslovnog ambijenta za domaće i strane investitore, a koji je u skladu sa izazovima prakse i iskustvima inspektora moguće i promeniti.

Inače, na današnjem seminaru, državni sekretar, Željko Ožegović, pomoćnik generalnog sekretara za usluge u članstvu SKGO, Ivan Milivojević i šefica Sekcije za zaštiu životne sredine Misije OEBS u Srbiji, Olivera Zurovac Kuzman uručili su sertifikate polaznicima e-obuke inspektora “Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi“.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.