Prijem za lingviste iz Prve kragujevačke gimnazije

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Jan.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za lingviste iz Prve kragujevačke gimnazije

Na zimskom republičkom seminaru nastavnika i profesora srpskog jezika i književnosti, koji se tradicionalno održava na Filološkom fakultetu u Beogradu, 15. januara 2015. godine, lingvističkoj sekciji Prve kragujevačke gimnazije, treći put je dodeljena prva nagrada za najbolje radove na državnom nivou. Tim povodom za članove lingvističke sekcije ove škole, njihove mentore i direktorku, Slavicu Marković, priređen je prijem u zgradi Grada kome su prisustvovali Boris Kovačević, član Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << veća za vanprivredne delatnosti i Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika.

Prva kragujevačka gimnazija ponovo opravdava svoju reputaciju. Neverovatan je uspeh da neko tri puta zaredom, u tako jakoj konkurenciji, u republici, pobeđuje. Mi smo jako ponosni na Prvu gimnaziju, ona jednostavno pronalazi talente kod mladih ljudi i gaji te talente i usavršava ih, tako da grad Kragujevac to maksimalno podržava i trudićemo se da im omogućimo barem prostor da nastave sa ovakvim rezultatima - istakao je Turković.

Po mišljenju Komisije za vrednovanje rada lingvističkih sekcija, ovaj uspeh lingvističke sekcije Prve kragujevačke gimnazije zaslužen je odabirom i obradom neobično interesantnih i inventivnih tema, u svih 27 priloženih radova. Osim toga, i metodološki pristupi jezičkoj materiji su raznovrsni, pa je njihovo istraživačko delovanje znatno doprinelo podizanju kvaliteta nastave srpskog jezika. Nagradu su primili dugogodišnji članovi sekcije Neda Glišović i Sara Milojević, kao i mentori grupe profesori Mirjana Arnaut i Mario Badjuk.

Lingvistička sekcija broji pedesetak članova, koji su u svojim radovima, pojedinačno ili kolektivno, obradili neke veoma nesvakidašnje i neuobičajene teme. Među odabranim temama bile su: turistička leksika, verska leksika, barmenska leksika, gastronomija, kao i poreklo imena naselja u Kragujevcu, nazivi starih i novih kragujevačkih kafana i nazivi ulica Kragujevca - nekada i sad, a zastupljeni su i kragujevački bendovi, natpisi na spomenicima, istorija konjičkog sporta u Kragujevcu u jeziku lingvista, bibliotekarska, filmska, scenska, foto i industrijska leksika, leksika proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda na savremen i tradicionalni način, a našla se i moda viđena jezikom lingvista, nakit nekad i sad, muška moda, frizerska leksika, leksika krivičnog prava, trgovina ljudima viđena jezikom lingvista i oblast sporta, koja je obrađena kroz košarkašku, atletsku i odbojkašku leksiku. Članovi lingvističke sekcije, neke od svojih radova, ovom prilikom, poklonili su predstavnicima grada.

Konkurs za izbor najboljih lingvističkih sekcija Srbije organizovali su Društvo za srpski jezik i književnost Republike Srbije i Vukova zadužbina. Na ovaj uspeh, u jakoj konkurenciji, posebno je ponosna direktorka Prve kragujevačke gimnazije, SlavicaMarković.

Prva kragujevačka gimnazija pored svih uspeha, veoma se ponosi uspehom lingvističke sekcije. Ovo je treći put da su prvi u republici. To govori mnogo o njihovom stalnom radu, o stalnom usavršavanju na tom polju, o trudu koji ulažu i njihovi nastavnici i oni sami, da do ovakvih rezultata dođu - ističe Slavica Marković.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.