Prijem za delegacije gradova prijatelja i pobratima

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Okt.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za delegacije gradova prijatelja i pobratima

Ovo su za Kragujevac najtužniji dani u oktobru, ali u tim danima tu su nam prijatelji, koji zajedno sa nama dele ta sećanja i šalju celom svetu zajedničku poruku mira - rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović na tradicionalnom prijemu za predstavnike gradova prijatelja i pobratima.

Čitava Srbija u oktobru razmišlja o tome šta je bilo 1941. godine. Ali, imali smo i 1945. godinu i žrtve revolucionarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << terora, a to je veliki užas za srpski narod. I to je opet jedna poruka koja treba da vodi ka apsolutnom pomirenju, da nas više ne dele ideološke razlike. Još uvek nažalost postoje male iskre mržnje, što nije dobro. Nije dobro da se drastično delimo kroz politiku. Kragujevac zato u oktobru šalje poruku i srpskom narodu, da je došlo vreme da se više ne delimo toliko duboko i po tako velikom šavu.

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, delegacija grada Karare iz Italije, poručila je da se mora održavati živo sećanje na one koji su patili, borili se i poginuli, kako bismo stvorili jedan novi, slobodniji i pravedniji svet. Imamo i odgovornost da novim generacijama prenesemo ta sećanja na velikomučenike kako bi mlade naučili da neguju osećanje mira, slobode i poštovanja.

Sve dok ove žrtve u Kragujevcu ne zaboravimo, znaćemo šta je ljubav i kako da se ne delimo - poručio je Angel Janev zamenik gradonačelnika Ohrida.

Uvek je lepo doći u Kragujevac - kazao je Predrag Šupljeglav pomoćnik načelnika opštine Mostar. Za nas je ovo jako značajno mesto, jer smo pre 20 godina prošli kroz slične strahote rata koji je podelio grad i upravo veze sa gradovima prijateljima koristimo da povezujemo pokidane niti.

Kragujevac i Ingolštat iz Nemačke intenzivirali su saradnju 2003. godine i tokom svih ovih godina realizovani su brojni zajednički projekti koji su povezali naša dva grada i naše narode - naglasio je Gabriel Engert refernet za kulturu. Ovo je pravi put na zajedničkom srastanju Evrope, da radimo na stvaranju budućnosti u kojoj se neće ponoviti greške iz prošlosti.

Oktobarskim svečanostima u Kragujevcu prisutvovale su delegacije 14 gradova prijatelja i pobratima iz celog sveta Pitešti iz Rumunije, Bjelsko Bjala iz Poljske, Smolenska i Rževa iz Rusije, Trenčina, Oštre Luke, Foče, Opštine Stari grad Sarajevo i mnogi drugi.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.