Preneta osnivačka prava “Centra za strna žita“ na grad Kragujevac

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Apr.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preneta osnivačka prava “Centra za strna žita“ na grad Kragujevac

U svečanom salonu zgrade Gradske uprave danas je potpisan ugovor o prenosu osnivačkih prava nad “Centrom za strna žita“ sa Republike Srbije, kao osnivača ovog privrednog društva na grad Kragujevac. Ugovor su potpisali državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Mislim da je ovo dobar potez grada jer je prepoznao značaj rešavanja situacije ove naučne institucije, kaže Dragan Stevanović. Institut treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << da sačuva svoju delatnost, o čemu će grad da brine u narednom periodu. Istovremeno Kragujevac će dobiti i deo zemljišta kojim će moći da odgovori potrebama privrede i potencijalnim investitorima, kako bi se stvorila nova šansa za razvoj grada.

Grad je preuzeo sva prava i obaveze “Centra za strna žita“, uključujući i obaveze prema zaposlenima i poveriocima, kako bi se rešilo funkcionisanje ove naučne institucije. Takođe, Grad je dobio imovinu u vlasništvu preduzeća, čime se stvaraju uslovi da se formiraju nove radne zone.

Grad je preuzeo preko milion i po evra obaveza, koje preduzeće ima u ovom trenutku, od čega je najveći deo prema zaposlenima, koji već dve godine nisu primili plate, kaže gradonačelnik Nikolić i dodaje da je za grad ovo ključna odluka. Konačno se stvara mogućnost za dolazak investitora jer grad dobija 50 hektara zemlje u centralnog gradskoj zoni, na potezu od Elektrošumadije ka auto-putu. Institut ima 70 hektara zemlju u Sobivici, gde će se graditi velika klanica u saradnji sa kineskom kompanijom “CMEK“.

Godinu dana je prošlo od pokretanja inicijative, do zaključka Vlade Srbije, i usvajanja odluke u lokalnom parlamentu i rešavanja decenijskih problema zaposlenih u Centru za strna žita. Naš osnovni cilj bio je da zaposleni ne ostanu bez zarada, a nadam se da ćemo u predstojećem periodu moći da funkcionišemo i bez pomoći grada i opstanemo na tržištu, kaže Blagoje Kovačević direktor Centra za strna žita.  

Novac za zarade zaposlenih već je opredeljen u budžetu grada tako da će, prema rečima gradonačelnika, zaposleni u Centru za strna žita konačno moći da osete boljitak, što je pored ostalog i bio cilj naše inicijative. Ovo preduzeće će ubuduće funkcionisati kao i ostala čiji je osnivač grad, kroz subvencije, ali je plan da institut opstane na tržištu i funkcioniše samostalno.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.