Premijerni nastup Simfonijskog orkestra na Dan grada

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerni nastup Simfonijskog orkestra na Dan grada

Simfonijski orkestar Kragujevca, iako još zvanično nije osnovan, prvi nastup imaće 6. maja, na Dan grada, kada će na bini pod otvorenim nebom, u Pešačkoj zoni, nastupiti oko 70 članova tog orkestra.

Profesor Filološko umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu Vojislav Spasić Tanjugu je izjavio "da će program biti prihvatljiv za sve one koji se razumeju u muziku, kao i za one koji se ne razumeju".

"Nekima će ovo biti poznato iz crtanih filmova, drugima iz reklama. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Trudili smo se da program prilagodimo svima, da bude što prijemčiviji, i da svi budu zadovoljni i srećni što ćemo konačno imati Simfonijski orkestar", rekao je Spasić.

Na koncertu, pod dirigentskom palicom Aleksandra Spasića i Marka Nešića biće izvedena, između ostalog, dela Bramsa i Štrausa a, kako je naveo Spasić, biće i pevačkog dela, jer će nastupiti i studenti solo pevanja i diplomirani solo pevači.

"Napravili smo jedan lep odabir. Koncert će trajati oko sat vremena i potrudićemo se da ne budemo dosadni, nego da fali još makar malo koncerta", rekao je Spasić.

Spasić, koji je i jedan od inicijatora osnivanja Simfonijskg orkestra, naglašava da su njegovi sadašnji članovi učenici, studenti i profesori, i ocenjuje da Kragujevac zaslužuje da ima takav orkestar.

"Kragujevac ima tu snagu za pokretanje i realizovanje ovakve inicijative jer poseduje fenomalan kadar, i akademski i studentski i profesorski. Greota je da jedan univerzitetski grad, koji ima sjajnu tradiciju u svakom mogućem smislu, nema simfonijski orkestar i operu", ocenio je Spasić.

Među inicijatorima osnivanja Simfonijskog orkestra je i profesor FILUM-a Radomir Tomić koji je Tanjugu rekao da bi orkestar trebalo zvanično da bude formiran pri tom fakultetu, kao i da u toj ideji imaju i podršku gradske vlasti.

"Imamo pozitivne signale da će čelnici grada pomoći orkestar, čiji će članovi biti nove mlade snage, studenti i nastavnici, a pravu podršku tek ćemo dobiti i od fakulteta", naveo je Tomić.

On ocenjuje da bi postojanje gradskog kamernog hora "Šlezinger" i sada Simofonijskog orkestra, kao i Opere u budućnosti, trebalo da muzičku kulturu i druge segmente te umetnosti u Kragujevcu, podignu na mnogo viši nivo.

"Sastav orkestra govori da ćemo nastojati da ujedinimo snage regiona, da tu budu prisutni povremeno a možda i često, orkestranti, muzičari iz Niša, Kraljeva i Čačka i drugih gradova, sa kojima sarađujemo", rekao je Tomić.

Simfonijski orkestar je istovremeno, istakao je on, i nada svim mladim muzičarima koji završavaju fakultete, jer ne mogu svi da dobiju radno mesto u školama, da se bave pedagoškim radom.

"Sada će imati mogućnost da aktivno koncertiraju i da im to bude izvor egzistencije. Dobijaju šansu da doprinesu i gradu i sredini, i da budu u tom društvenom sistemu", rekao je Tomić.

Pored Simfonijskog orkestra, u večernjem programu obeležavanja Dana grada, nastupiće i grupe "Arhangeli" i "Vrelo", kao i Danica Krstić, Slobodan Trkulja i drugi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.