Predstavljanje knjiga Aleksandra Rastovića

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Apr.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje knjiga Aleksandra Rastovića

U organizaciji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ i pokroviteljstvu Grada Kragujevca, sinoć su predstavljene dve knjige dr Aleksandra Rastovića - “Englezi i Balkan: 1837‒1914“ i “Velika Britanija i Kosovski vilajet: 1877‒1912“. O knjigama su govorili dr Slavica Đukić - Dejanović ministarka u Vladi Republike Srbije, prof. dr Predrag Marković naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju Beograd i dr Biljana Vučetić naučni saradnik u Istorijskom institutu SANU Beograd.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
U susret obeležavanju 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije organizovane su promocije knjiga u gradovima Srbije. Ministarka u Vladi Republike Srbije, Slavica Đukić - Dejanović, izrazila je zadovoljstvo što je jedna od učesnika promocije u Kragujevcu, prvoj srpskoj Kneževini, u kojoj je 3. juna 1837. godine britanski diplomatski predstavnik predao svoja prva akreditivna pisma ondašnjem knezu Milošu Obrenoviću.

Prema rečima autora, knjige predstavljaju odnos Velike Britanije prema Balkanu i njegovim državama i narodima u periodu krajem XIX i početkom XX veka. O studijama učesnici su govorili sa različitih aspekata, antrolpološko psihološkim karakteristikama balkanskih naroda, istoriografskim odnosima. Autor, prof. dr Aleksandar Rastović je istakao da su studije bazirane na britanskim dokumentima, izveštajima britanskih diplomata i kako je rekao za njega je posebna vrednost to što se velika, u to vreme, politička, imperijalistička, vojna država, interesuje i govori o sudbini balkanskih zemalja i srpskog naroda - objasnio je profesor Rastović.

Dr Aleksandar Rastović je srpski istoričar i redovni profesor Opšte istorije dvadesetog veka na odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

Predstavljanju knjiga pored članova Gradskog veća, prisustvovali su Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika i Miodrag Nikolić, zamenika predsednika Skupštine grada.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.