Pola veka saradnje Kragujevca i Sirena

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Maj.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka saradnje Kragujevca i Sirena

Na današnji dan 1967. godine predstavnici gradova Kragujevca i Sirena potpisali su Povelju o pobratimstvu. To je prvi i najstariji takav dokument zahvaljujući kome se grad Kragujevac priključio Svetskoj federaciji gradova blizanaca pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Tim povodom danas je organizovan prijem za Žan Lui Testija pomoćnika gradonačelnika Sirena i Kristin Tružilio zaduženu za međunarodnu saradnju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Pedeset godina je dosta za jednu kvalitetan odnos dva bratska grada, rekla je pored ostalog Minja Obradović član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Nekada je bilo više, a nekada manje zajedničkih aktivnosti. Ovo je dobra prilika da u okviru obeležavanja pola veka saradnje realizujemo niz zajedničkih projekata koji će nam omogućiti da unapredimo i produbimo saradnju naša dva grada i naroda.

Proživeli smo zajedno za ovih 50 godina puno lepih ali i teških trenutaka, istakao je Žan Lui Testi pomoćnik gradonačelnika Sirena. Pola veka od potpisivanja Povelje o pobratimstvu biće obeleženo u Sirenu u oktobru u prisutvu delegacije Kragujevca, dok će gradonačelnik Sirena posetiti Kragujevac 2018. godine. U okviru posete Srbiji Testi će se, kako je najavio, u ponedeljak susresti sa amabasadorkom Francuske Kristin Moro, a jedna od tema biće i dolazak francuske agencije za razvoj koja će posredovati između srpske i francuske vlade u oblasti ekonomije odnosno investicija. Prioritet u saradnji imaće gradovi pobratimi. Tom prilikom predstavnici Sirena izrazili su interesovanje i za saradnju kroz omladinske projekte koji bi uključili i ostale gradove pobratime.

U godini kada obeležavamo veliki jubilej, prema rečima Aleksandra Štajna pomoćnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju potrudićemo se da realizujemo što više zajedničkih projekata. Naše prijateljstvo se neguje i razmenom učenika, tako da očekujem da ćemo sa tom praksom nastaviti i dalje.

U okviru obeležavanja 50 godina pobratimstva sinoć je u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu organizovan koncert pod nazivom “Muzika francuskih autora“ u izvođenju studenata Filološko - umetničkog fakulteta. Koncertu su, pored ostalih, prisustvovali predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, Žan Lui Testi pomoćnik gradonačelnika Sirena, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić i pomoćnik gradonačelnika za unatrašnju i međunarodnu saradnju Aleksandar Štajn.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.