Početak kulturne saradnje Kragujevca i Mostara

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Okt.2014, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak kulturne saradnje Kragujevca i Mostara

Za delegaciju pobratimskog grada Mostara, koji u Kragujevcu boravi kao učesnik Gospojinskih svečanosti, danas su pomoćnik gradonačelnika za oblast kulturne baštine i uređenje Grada Slavica Đorđević i član Gradskog veća za međunarodnu saradnju Dobrica Milovanović, organizovali svečani prijem.

Starešina Sabornog hrama u Mostaru Radivoje Krulj i predstavnik Gradske uprave grada Mostara Predrag Šupljeglav, sinoć su u Eparhijskom centru govorili o obnovi Sabornog hrama u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pobratimu, a sa predstavnicima lokalne samouprave grada Kragujevca, danas su razgovarali o unapređenju višedecenijske saradnje kroz duhovnu i oblast kulture.

«Učešće gostiju iz Mostara u Gospojinskim svečanostima je početak saradnje koju želimo da ostvarimo sa pobratimskim gradom Mostarom. Za njih Saborni hram puno znači, pre svega za opstanak ljudi koji žive u Mostaru, ali i kao važno kulturno nasledje, navodi Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika Slavica Đorđević. Lokalna samouprava grada Kragujevca razume značaj obnove ovog hrama i posle ove posete i posle naših razgovora, planiraćemo našu dalju saradnju, posebno u kulturi na kojoj ćemo insistirati, dodala je Slavica Đorđević.

Ukupna obnova Saborne crkve u Mostaru je oko 10 miliona evra, što je za našu malu zajednicu finansijskom smislu nezamislivo, rekao je sveštenik Radivoje Krulj, starešina hrama. Do sada smo imali finansijsku pomoć Srbije, Saveta ministara BiH, vlade Federacije, Republike Srpske, grada Zagreba i drugih institucija, ali mi smo ovde u Kragujevcu pre svega da naše prijatelje, koje Mostarci nazivaju svojim sugrađanima, pozovemo da dođu u Mostar i upoznaju se našim aktivnostima, a da i mi kao sveštenici to prijateljstvo potvrdimo.

Cela akcija se zove «Obnovimo hram, obnovimo Mostar», a obnavljajući hram mi želimo da obnovimo život naše zajednice u Mostaru i život svih građana Mostara, ističe starešina crkve sveštenik Krulj. Obnovom hrama Mostar će vratiti simbol, dobiće novu turističku destinaciju, spomenik kulture a pravoslavci svoju sabornu crkvu. Za nas pravoslavce je jako bitno da naše komšije, katolici, muslimani, jevreji osećaju taj projekat kao svoj, rekao je Krulj izražavajući nadu da će se saradnja proširivati i na sve druge oblasti društvenog života.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.