Počele Gospojinske svečanosti

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Avg.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele Gospojinske svečanosti

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu i Smotrom narodnog stvaralaštva juče su počele sedme “Gospojinske svečanosti“ u Kragujevcu. Centralna manifestacija “Velikogospojinsko veče“ odražana je u porti Saborne crkve, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana sa sveštenstvom, predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, predstavnika obrazovnih i kulturnih institucija i velikog broja građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevca.

S obzirom na to da se ovogodišnje Gospojinske svečanosti organizuju pod sloganom “Drugi je prvi“, protonamesnik Srećko Zečević u svojoj besedi je rekao da vera u Boga ne sme da bude egoistična i da zato na liturgiji zajedno okupljeni ispovedamo veru. Vera je ljubav i okrenutost ka drugome, a molitva znači zajednicu. Takvim životom je živela i presveta Bogorodica, moleći se za svog bližnjeg. Neka ovaj grad i žitelji njegovi zahvaljujući precima svojim, koji su u centru svoje drage varoši sazdali najlepši hram i posvetili ga svetom Uspeniju presvete Bogorodice bude molitvama sačuvan od svakog zla, u sve dane do svršetka veka i sveta, naveo je protonamesnik Zečević u besedi.

U bogatom kulturno umetničkom programu svečane akademije “Velikogospojinsko veče“, Kragujevčani su bili u prilici da čuju “Carske sonete“ Jovana Dučića u izvođenju dramske umetnice Lidije Cvetić, numere muzičkog sastava “Stupovi“, besede vladike Nikolaja Velimirovića iz dramskog prikaza “Povratak u Lelić“ u izvođenju Ilije Stepanovića i Vladmira Đorđevića, a umetnici Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ izveli su splet igara i pesama Šumadije.

Velikogospojinske svečanosti, koje traju do Male Gospojine 21. septembra, organizuje Saborna crkva u saradnji sa Školskom upravom, institucijama kulture uz podršku Gradske turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Šumadijske eparhije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.