Peto Velikogospojinsko veče

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Okt.2014, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peto Velikogospojinsko veče

U Porti Saborne crkve u Kragujevcu, sinoć je u okviru Gospojinskih svečanosti, kojima se obeležava slava svetovnog hrama Uspenje Presvete Bogorodice, održana centralna manifestacija “Velikogospojinsko veče“.

Svečanosti je prisustvovao Njegovo preosveštenstvo episkog šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom, predstavnici lokalne samouprave Grada, obrazovnih i kulturnih institucija i veliki broj kragujevčana.

S obzirom na to da se Gospojinske svečanosti u Kragujevcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << organizuju već petu godinu zaredom, sveštenik i protonamesnik pri Svetouspenskom hramu Srećko Zečević je u svojoj besedi rekao da nema lepše uzvušenije i čudesnije simbolike od toga što se jedan svetoliturgijski slavoslov pretvorio u svenarodno slavlje. On ističe da svi epiteti sa one niske biserne skrojene za sva vremena pomoću kojih duša ljudska u čistoti opstojava i u čistotu se vraća, od krotosti i smirenosti, pouzdanja i blagosti, sve do trpeljivosti, stidljivosti, umerenosti i odmerenosti pristaju uz najslavniju među kćerima zemaljskim. Nema tog produkta ljudskoga uma, duha i mašte stvorenom u slikarstvu, vajarstvu, muzici i poeziji a da u sebi nema bar trunke od one matrice, niti i svetlosnih osunčanja inspirisanih likom presvete Bogorodice, naveo je protonamesnik Zečević u besedi.

Inače, po prvi put je ove godine uz blagoslov preosvećenog vladike gospodina Jovana služen akatist Bogorodice Mlekopitateljnice pred kopijom ikone koja se u Kragujevcu nalazi nekoliko godina.

U bogatom kulturno umetničkom programu svečane akademije “Velikogospojinsko veče“, Kragujevčani su bili u prilici da čuju numere duhovne i tradicionalne muzike koje su izvodili dečji hor “Sveti Simeon Mirotočivi“, ansambl “Stupovi“ mnogobrojni muzički umetnici i vokalni solisti. Velikogospojinske svečanosti koje traju do Male Gospojine 21. septembra, uz blagoslov episkopa šumadijskog gospodina Jovana, organizuje bratstvo Sabornog hrama uz podršku Gradske turističke organizacije i Šumadija sajma a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Šumadijske eparhije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.