Otvorena izložba Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2011, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije"

KRAGUJEVAC - Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, 15. februara, potpredsednica parlamenta Gordana Čomić je juče u Kragujevcu otvorila reprezentativnu izložbu "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije", koja je priređena u Galeriji Narodnog muzeja.

- Ovo je veliki dan male zemlje, ali velikih ljudi, dobroćudnih, jakih, pametnih i temperamentnih ljudi sa burnom istorijom, sa patnjama, ali nesumnjivo sa mogućnošću da budu ponosni na ono što nam je zajednička istorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - rekla je Čomovićeva, prenoseći poruku predsednice skupštine Slavice Đukić Dejanović koja je, zbog obaveza, sprečena da otvori izložbu.

Navodeći da u Sretenjskom ustavu, donetom 1835. godine u Kragujevcu, koji je obeležio novu epohu srpske države piše da "svaki rob koji stupi na tlo Srbije postaje slobodan", Čomićeva je rekla da je to "rečenica koju može imati bilo koje pravilo i bilo koji zakon koji donosi bilo koje društvo u bilo kojoj zemlji".

- Ta rečenica u sebi sadrži i obećanje da za svaku slobodu koju želimo da imamo moramo da se izborimo i da svaku slobodu koju imamo znamo da cenimo i da je darujemo onima koji sami sebe još uvek nazivaju robovima - istakla je Čomićeva.

Naglasivši da javnost, zahvaljujući podršci Arhiva Srbije, ima priliku da vidi šest originalnih primeraka Ustava Kneževine i Kraljevine Srbije donetih od 1835. do 1903. godine, Čomićeva je rekla "da retko imamo priliku da se dogovorimo o tome da zajedno gradimo samopoštovanje i poštovanje na tradiciju pisanu i nepisanu koju imamo".

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je kazao da današnji događaj u Kragujevcu, sem kulturnog sadržaja, ima i simbolično značenje.

- Dan državnosti Srbije sažima u sebi podsećanje na dva značajna datuma iz naše istorije - na dan podizanja Prvog srpskog ustanka, koji je otvorio vrata slobodi posle viševekovnog ropstva, i na dan kada je u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici, 1835. godine usvojen Sretenjski ustav u porti stare crkve - rekao je on.

Šest originalnih ustava Kneževine i Kraljevine Srbije zainteresovani će moći da vide do 22. februara, do kada će izložba osnovnih simbola državnosti od 1835. do 1903. godine biti otvorena.

- Cilj ove izložbe Arhiva Srbije jeste da se javnosti, kroz predstavljanje samih simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na viševekovnu državotvornu i ustavnopravnu tradiciju Srbije - izjavio je direktor te institucije Miroslav Perišić.

Izloženi su Sretenjski ustav, donet 1835. godine, takozvani Turski ustav izdat 1838. godine, Namesnički ustav iz 1869. godine, Ustav Kraljevine Srbije donet 1888. godine, prvi Ustav Srbije kao nezavisne države, zatim Ustav iz 1901. godine i Ustav donet 1903. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.