Otvoren jubilarni 10 “JoakimInterFest“ u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 13.Okt.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren jubilarni 10 “JoakimInterFest“ u Kragujevcu

Ovogodišnji 10. po redu “Joakiminterfest“ pod sloganom “Vreme tišine“, sinoć je svečano otvoren u Knjaževsko-srpskom teatru. Festival je u ime grada Kragujevca, kao pokrovitelja manifestacije, otvorio Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu.

Želim da vas pozdravim ispred Gradske uprave Kragujevca i da izrazim poštovanje prema Knjaževsko-srpskom teatru koji je uspeo da očuva kontinuitet i renome festivala i organizuje u ovako teškim vremenima 10. jubularni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Međunarodni pozorišni festival, malih scena «Joakiminterfest».

Grad Kragujevac je pružio podršku organizaciji festivala, jer s ponosom ističemo i negujemo ovu manifestaciju u gradu, prateći njen rast. Ove godine «Joakiminterfest» se organizuje pod sloganom «Vreme tišine» kao što smo čuli od selektora, ono sugeriše na kratke prostore tišine, u kojima se svet povremeno nađe, između dva sukoba. “Vreme tišine“ međutim, ne mora nužno biti i “vreme ćutanja“. “Vreme tišine“ može biti i vreme promišljanja, vreme preispitivanja, vreme odlučivanja - rekao je Boris Kovačević.

Festival je u Knjaževsko srpskom teatru otvorila je predstava ''Kainov ožiljak'', šabačkog pozorišta u režiji Juga Radivojevića koja na zanimljiv i uzbudljiv način govori o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj.

Predstava nas vraća u period velike ekonomske krize, neposredno pred Drugi svetski rat, ali i trenutak u kome se svet polarizuje i u kojem mi, kao perjanica Balkana, nemamo nikakve šanse da ostanemo neutralni i neopredeljeni.

- Cilj ovogodišnjeg festivala jeste sagledavanje i postavljanje pitanja, da li postoje nove teme, da li su se pojavila nova čitanja nekih, već klasičnih komada i kako oni danas zvuče, na ovom našem, dinamičnom prostoru. Cilj je i da se zapitamo jesmo li ispričali neke nove priče, da li one uopšte postoje, možemo li ih prepoznati, kako da ne pogrešimo i ne previdimo nešto, što će jednog dana možda biti ozmačeno kao novo - istakao je selektor festivala Željko Jovanović.

Kragujevačka publika će imati priliku da vidi devet predstava, od kojih je u konkurenciji za nagrade osam: "Kainov ožiljak" Šabačkog pozorišta, "Mrešćenje šarana" Narodnog pozorišta Republike Srpske, "Pukotina" Bosanskog narodnog pozorišta, "Plemena" Kazališta Planet art iz Zagreba, "Palilulski roman" Beogradskog dramskog, "Život stoji život ide dalje" Bitef teatra, "Sećanja" - autorski projekat Beno Lehman iz Berlina i predstavu teatra domaćina "Princip superstar". U čast nagrađenih biće izvedena predstava “Pidžama za šestoro” kraljevačkog pozorišta i Knjaževsko-srpskog teatra u režiji Nenada Gvozdenovića.

Žiri 10. Inferfesta činili su Pjer Valter Polic, reditelj, Nemačke, Dragana Varagić, glumica i rediteljka, Srbija i Trajče Kacarov, dramaturg, Makedonija.

Publika će do kraja festivala, 15. oktobra, imati priliku da vidi devet predstava, od kojih su u konkurenciji za nagrade osam: "Kainov ožiljak" Šabačkog pozorišta, "Mrešćenje šarana" Narodnog pozorišta Republike Srpske, "Pukotina" Bosanskog narodnog pozorišta, "Plemena" Kazališta Planet art iz Zagreba, "Palilulski roman" Beogradskog dramskog, "Život stoji život ide dalje" Bitef teatra, "Sećanja" - autorski projekat Beno Lehman iz Berlina i predstavu teatra domaćina "Princip superstar”.

U Galeriji Joakim, neposredno pred otvaranje Festivala, kao prateći festivalski program, otvorena je Izložba pozorišnih plakata sa prethodnih devet festivala u izboru slikara Milivoja Štulovića.

Kada je reč o drugim pratećim programima, na Maloj sceni Ljuba Tadić, četvrtak 8. oktobra, u 18 sati, zakazana je promocija monografije “Đuzine poslanice“ autora Spasoja Ž. Milovanovića.

Mala scena Ljuba Tadić, u petak 9. oktobar, od 18 sati rezervisana je za promociju knjige “Viski i trubači“ autora Miladina Ševarlića.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.