Osniva se novo tužilaštvo za korupciju

Izvor: Šumadija Press, 03.Avg.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osniva se novo tužilaštvo za korupciju

Ubuduće će sva korupcionaška krivična dela goniti četiri nova specijalna tužilaštva, od kojih će jedno biti u Kragujevcu.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao da će istrage za krivična dela protiv privrede i za povredu službene dužnosti voditi posebna odeljenja u višim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

S njima će sarađivati četiri nova posebna policijska odeljenja pri višim sudovima u tim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << – rekao je Ilić.

On je dodao i da je pri kraju završna verzija Zakona o organizovanju nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Očekujemo da uskoro bude na javnoj raspravi, a na jesen pred poslanicima – kaže Ilić.

Ova specijalna tužilaštva vodiće i finansijske istrage koje će biti podloga za buduće ispitivanje porekla imovine. Radna grupa će i Zakon o poreklu imovine ubrzo početi da piše, čime će biti praktično zaokružen plan predviđen Strategijom istraga finansijskog kriminala.

Ministarstvo pravde trenutno radi ekonomsku analizu novog zakona o posebnim odeljenjima. Posle nje će se znati koliko će zakon koštati Srbiju, ali i koliko će para prihodovati u budžet.

Verujemo da će se oduzeta imovina koja je stečena krivičnim delom nekoliko puta povećati. Budžet će imati zaradu i od načela oportuniteta. Za osnovni oblik krivičnih dela tužilaštvo će moći da se nagodi sa okrivljenim i da odustane od gonjenja ako on uplati novac u humanitarne svrhe. Iznosi će biti daleko veći u tim slučajevima nego do sada – veruje državni sekretar.

Kada je u pitanju Zakon o poreklu imovine, kako naglašava, tu nije reč o klasičnom utvrđivanju porekla već o građansko-pravnom oduzimanju imovine.

– Ne samo zemlje u kojima je korupcija uzela maha, već i one koje žele da preduprede ove probleme, imaju zakon koji reguliše građansko-pravno oduzimanje imovine. Pričamo o Italiji, SAD, Holandiji, Irskoj, Velikoj Britaniji. Imovina se oduzima u građansko-pravnom postupku, dakle na osnovu tužbe, a ne optužnice, sa sniženim stepenom dokazivanja organa i pravno obrnutim teretom dokazivanja – objasnio je Ilić.

Suština je da niko ko zaradi krivičnom radnjom, čak i ako krivično delo nije dokazano, ne može tu imovinu da zadrži. To konkretno znači da će država u građansko-pravnom postupku, ako dokaže da je dovoljno verovatno da je neko do imovine došao kriminalom, tu imovinu prvo privremeno oduzeti. Ako njen vlasnik ne dokaže da ju je legalno stekao, posle nekog vremena oduzeće je i trajno.

Tako će preventivno biti sprečeno dalje finansiranje kriminala i korupcije tim parama, ali i pranje novca.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.