“Osmehni se zdravo“ u Pešačkoj zoni

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Maj.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Osmehni se zdravo“ u Pešačkoj zoni

U Pešačkoj zoni je, u organizaciji Zavoda za stomatologiju Kragujevac, uz učešće mališana predškolskih ustanova ''Nada Naumović'' i ''Đurđevdan'' održana centralna manifestacija u okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba.

Obraćajući se okupljenima direktor Zavoda za stomatologiju prof.dr Ranko Goljanin rekao je da se već 25 godina svakog maja ukazuje na značaj očuvanja oralnog zdravlja. Dr Goljanin >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je istakao da Zavod za stomatologiju tokom čitave godine, pored pružanja stomatoloških usluga stanovništvu, radi i na promociji značaja i očuvanja zdravlja usta i zuba a da se u ovom periodu godine sve te aktivnosti intenziviraju. On je podsetio i da je osnovni cilj da se akcenat stavi na preventivu i da uđemo u obdaništa, škole i da aktivno sa njima sarađujemo jer se zdrave navike stvaraju u najranijem detinjstvu. On je dodao i da ovogodišnji slogan ''Osmehni se zdravo'' naglašava značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh.

Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović rekla je da se grad Kragujevac pridružuje obeležavanju ove nedelje jer je prevencija najbolji, naisplativiji i najefikasniji metod očuvanja zdravlja usta i zuba. ''Lokalna samouprava pomaže i pomagaće Zavod za stomatologiju tako da je kroz finansiranje neugovorenog kadra, koji je neophodan Zavodu za stomatologiju a koji se ne finansira iz republičkog budžeta i finansiranjem dva dodatana tima učinjeno jako puno što se tiče dostupnosti i kvaliteta stomatološke zdravstvene zaštite'', rekla je dr Damnjanović. Ona je dodala da ovakim aktivnosti mališani uče o pravilnoj ishrani, značaju pranja zuba i nezi i da to prenose i na starije članove svoje porodice. Obavezna stomatološka zaštita u Srbiji obuhvata decu, trudnice i porodilje što prema rečima dr Damnjanović nije dovoljno ako se ima u vidu činjenica da samo 8,3 % stanovnika uzrasta 25 godina i više imaju svoje zube.

Današnji program u Pešakoj zoni bila je prilika i da Zavod za stomatologiju uruči zahvalnice dr Biljani Branković stomatologu u penziji koja je i inicirala ovu manifestaciju pre 25 godina i Milošu Radisavljeviću iz Instituta za javno zdravlje. Lekari Zavoda za stomatologiju pregledali su zube mališanima iz kragujevačkih vrtića a kompanija ''Colgate'' za sve njih obezbedila je paste i četkice za zube.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.