Oni se iz Šumarica nisu vratili

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Okt.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni se iz Šumarica nisu vratili

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima danas je u zgradi Gradske uprave organizovao tradicionalni oktobarski prijem za delegacije i zvanice.

Šumadija je uvek bila ustanička i buntovna - rekao je obraćajući se prisutnima gradonačelnik Nikolić. Nemci su mislili da su bombradovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine poslali jasnu poruku srpskom narodu. Međutim, narod nije lako prihvatio okupaciju i počele su borbe širom Srbije. U okolini Kragujevca, takođe. Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << armija nije očekivala takvu reakciju lokalnog stanovništva i trpela je velike gubitke. U skladu sa tim doneli su odluku kako bi uplašili i vojsku koja se borila protiv njih, a i lokalno stanovništvo. Na jednog ubijenog Nemca 100 ubijenih taoca, na jednog ranjenog 50.

Literatura nam govori mnogo toga o danima koji su prethodili streljanju i danima kada je odmazda izvršena. Najtragičnije su priče svedoka koji su sve to preživeli a jedna od njih kaže, podsetio je Nikolić tom prilikom, da je nemački oficir koji nije uspeo da ispuni kvotu za odmazdu ušao u gimnaziju i iz školskih klupa u Šumarice odveo 300 đaka. Oni se iz Šumarica nisu vratili.

Sabirajući sudbine kažnjenih na najtežu kaznu bez suda i razloga, zajedno sa prijateljima iz zemlje i sveta, svakog oktobra Kragujevac oživi uspomenu na te đake, njihove očeve, braću, komšije i prijatelje. Prijemu, koji je prethodio Velikom školskom času pristvovali su predstavnici gradova pobratima, delegacije ambasada Nemačke, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Francuske, Palestine, Izraela, SAD, Ukrajine, Belorusije i Rusije,  kao i predstavnici javnog i političkog života u gradu.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.