Izvor: Danas, 12.Feb.2016, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 101 godina od smrti dr Elizabet Ros

Kragujevac - -

Pomenom i polaganjem cveća kraj spomenika na Varoškom groblju, u Kragujevcu juče obeležena 101 godina od smrti Dr Elizabet Ros i ostalih članica Britanske sanitetske misije u Srbiji, koje su stradale u Prvom svetskom ratu, pomažući ovde ranjenim i bolesnim vojnicima i civilnom stanovništvu.


Tim povodom, rukovodstvo Kragujevca organizovalo je prijem za predstavnike ambasada Velike Britanije, Australije i Kanade u Srbiji, predstavnike međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << komiteta Crvenog krsta, te Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, kragujevačkog Univerziteta i Srpskog lekarskog društva, koji sui juče odali poštu hrabrim pripadnicama Britanske sanitetske misije.

- Naša je obaveza prema tim bolničarkama, njihovim porodicama ali i narodu Velike Britanije da ostanu upamćene za sva vremena. Zato čuvamo sećanje na doktorku Ros i ostale heroine međunarodnih humanitarnih misija koje su tokom Prvog svetskog rata nesebično pomagale građanima Kragujevca, vojnicima i ranjenicima, svesno žrtvujući svoje živote daleko od svoje zemlje, rekao je juče gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

- Ljudi pamte događaje iz prošlosti, ali ja sam zaista ganut načinom na koji Kragujevac čuva uspomenu na događaj koji se dogodio pre 100 godina. Uvek će mi biti drago da dođem u Srbiju, ovde se veoma lepo osećam, kazao je juče u Kragujevcu ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.