Novinari obišli “Iskru“

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Jun.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari obišli “Iskru“

Delta Fondacija će u četvrtak, 30. juna svečano uručiti ključeve i darivati gradu Kragujevcu drugu zadužbinu Delta Holdinga, Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ koji će objediniti sportske, rekreativne i edukativne sadržaje prilagođene osobama sa invaliditetom. Dva dana pre svečanog otvaranja, kragujevački novinari imali su priliku da obiđu ovo zdanje koje se nalazi u blizini Gerontološkog centra i upoznaju se sa njegovim sadržajima.

Grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevac koji je obezbedio zemljište i infrastrukturu za izgradnju ovog objekta nadalje će se starati da volja zadužbinara i namena zadužbine budu ostvarene. Centar “Iskra“ se prostire na 660 metra kvadratna i nudi sledeće sadržaje: četiri prostrane sobe sa duplim kupatilima prilagođenim osobama sa invaliditetom kapaciteta 15 kreveta, multifunkcionalna sala za edukaciju, seminare i inkluzivna druženja opremljena kompjuterima i specijalnom tehnikom koja eliminiše šumove, kako bi osobe sa oštećenjem sluha kroz slušni aparat jasnije čule zvukove (indukciona petlja), sportsko - rehabilitacioni blok sa ordinacijom za terapijsku masažu, sobom za hidroterapiju, mini teretanom i ordinacijom za psihologa i pedagoga. U spoljašnjem delu objekta nalazi se teren za boćanje, atletska staza i teren za trening orjentacijeza osobe sa oštećenjem vida. Objekat je u potpunosti arhitektonski prilagođen osobama sa invaliditetom, bez barijera, sa taktilnim stazama, indukcionom petljom, brajevim oznakama i adekvatnim svlačionicama.

- Izgradnja je trajala 7 meseci. “Iskra“ je u potpunosti je opremljena i prilagođena osobama sa invaliditetom. Za dva dana će biti otvorena i mi je poklanjamo gradu Kragujevcu i svim sportistima i rekreativcima, osobama sa invaliditetom ovog grada, Srbije i regiona -  kaže Ljiljana Jevremović, menadžer za odnose s javnošći Delta fondacije.

U svakom momentu u Centru može da boravi 88 korisnika, od čega je rehabilitacioni deo kapaciteta 21 korisnik, smeštajni 15 i multifunkcionalni 52 korisnika. U izgradnju i opremanje “Iskre“ kojom je rukovodio Delta Real Estate, uloženo je 625 000 evra.

Važno je i da se u blizini nalazi SC “Park“ koji će i upravljati “Iskrom“, a oni već imaju sve sadržaje za aerobne, plivačke, trkačke discipline i za sve ono što će biti vezana usluga za goste i korisnike usluga u “Iskri“. Ovaj Centar nije namenjen samo sportistima sa invaliditetom već je otvorena i za ostale sportiste i građane koji budu želeli, jer je i namera zadužbinara da centar bude inkluzivan - kaže Goran Nikolić, generalni sekretar Paraolimpijske akademije “Junior“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.