Nezapamćena investicija, preporod stočara

Izvor: B92, 31.Avg.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezapamćena investicija, preporod stočara

Moderna fabrika za proizvodnju i preradu mesa u Kragujevcu, koju planira da gradi kineska kompanija, znatno će uticati na povećanje stočarske proizvodnje.

Član gradskog veća za poljoprivredu Zoran Prokić rekao je da je reč o najvećem ulaganju u prehrambenoj industriji u poslednjih 40 godina.

"Ova investicija omogućiće i da individualni poljoprivrednici u Šumadiji imaju veću proizvodnju svinja, jer je kineska kompanija "China National Maćinery Industry" zainteresovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i za kooperaciju i za otkup", rekao je Prokić i podsetio da su predstavnici te kompanije početkom ovog meseca posetili Kragujevac i potencijalne lokacije za izgradnju.

Predrag Lučić je naveo da je u prvih šest meseci iz Šumadije i Pomoravlja izvezeno, na razna tržišta, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od približno 26 miliona dolara, a da je uvezeno u iznosu od devet miliona dolara. "Ovaj sektor ostvario je suficit veći od 17 miliona dolara čime nastavlja da i dalje beleži pozitivne razmene u spoljnotrgovinskoj razmeni, a investicija kineske kompanije može uticati da on bude daleko veći", zaključio je Lučić.

On je naveo da će više detalja biti poznato po povratku iz Kine gradonačelnika Radomira Nikolića, koji je sa kineskom kompanijom potpisao Memorandum o razumevanju.

Tim memorandumom, kako je objavljeno na sajtu gradske uprave, predviđeno je osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi se bavilo otkupom i preradom stoke, a u planu je izgradnja farme, klanice i hladnjače.

"Reč je o ozbiljnoj investiciji jer kineska kompanija namerava da izgradi farmu i modernu fabriku za preradu mesa, što će u narednom periodu značiti daleko veći obim stočarske proizvodnje, a to je i najpotrebnije poljoprivrednicima", rekao je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić.

On je istakao da je reč o proizvodnji koja će zadovoljiti sve tehničke i ekološke zahteve.

"Potpisani Memorandum o razumevanju između grada Kragujevca i kineske kompanije predstavlja veliki uspeh i osnov za dalji razvoj i privlačenje stranih investicija u Kragujevac, jer je reč o jednoj od najuspešnijih kompanija koja je prepoznala značajne razvojne investicone mogućnosti Kragujevca", rekao je Lučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.