Nagrađeni autori tri murala u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 09.Okt.2015, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrađeni autori tri murala u Kragujevcu

Zahvaljujući inicijativi pod nazivom ''Murali kao kreativno stvaralaštvo'' koju potpisuju Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Filološko - umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, a uz podršku lokalne samouprave, Kragujevac je dobio tri murala. Oslikane su površine u Osnovnoj školi ''Svetozar Marković'', Medicinskoj školi ''Sestre Ninković'' i zgrada bivšeg ''Šumadija filma''.

Tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << povodom danas je u Svečanom salonu zgrade Grada organizovan prijem za sve učesnike u tom projektu i uručene nagrade autorima murala Ivori Dajić, Vojinu Milojkoviću i Marini Jovandarić - studentima Odseka za primenjenu i likovnu umetnost Filološko  - umetničkog fakulteta.

Zahvaljujući se svima koji su učestvovali u projektu kreativnog stvaralaštva pod nazivom ''POP UP ART'', Minja Obradović član Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju je rekla da su mladi umetnici dali gradu nov kvalitet kroz vid javne umetnosti i unapredili ambijentalni prostor. Osim oslikavnja zidnih površina u okviru tog projekta realizovano je i nekoliko muzičkih preformansa u gradu. Ovo je, kazala je Minja Obradović, početak jedne kvalitetnije i opsežnije saradnje između tri institucije, gde FILUM kao stecište mladih i kreativnih ljudi može da nas podrži maksimalno u davanju lepih ideja.

Prema rečima Nenada Popovića direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, kroz ovu pilot inicijativu odnosno eksperiment, koji smo vrlo brzo realizovali, uspeli smo da pokažemo da je u praksi moguće spojiti više sektora - javnu administraciju, obrazovne ustanove i regionalnu razvojnu agenciju. Istovremeno, u realizaciju su bile uključene i privatne građevinske agencije i slikari čime smo kroz jedan vid klasterske strukture pokazali da taj model može uspešno da funkcioniše i ubuduće.

Izrada murala bila je prilika da se studenti javno predstave i ostave gradu trajni pečat, kazao je mentor Slobodan Marinković profesor FILUM - a. Imali smo samo 15 dana da osmislimo rešenja i mesec dana da sve to uradimo. Zajedno sa kolegama sa FILUM - a animirao sam studente i rezultat je pred vama. Kao mentor izuzetno sam zadovoljan sa onim što smo uradili. Naš fakultet otvoren je za saradnju sa svim institucijama  ali je saradnja grada i Univerziteta ključna stvar i verujem da će naša saradnja biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo.

Zahvaljujući ''POP UP ART'' projektu mural pod nazivom ''Dalijevi snovi'' krasi školu ''Svetozar Marković''. Zid Gradske dvorane ''Šumadija'' oslikan je muralom ''Apstraktni doživljaj borbe dana i noći'' dok se na bočnom zidu Medicinske škole nalazi mural na temu ''DNK'' veličine preko 90 kvadrata.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.