NADA ZA NAJTEŽE BOLESNIKE Šupljom iglom ubacuju koštani cement u pršljen kičme

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NADA ZA NAJTEŽE BOLESNIKE Šupljom iglom ubacuju koštani cement u pršljen kičme

U kragujevačkom Kliničkom centru počinje da se koristi nova metoda lečenja najtežih pacijenata sa povredama kičme. Stari ljudi i oboleli od teških malignih bolesti mogu da se bez teških anestezija i velikih operacija

vrate normalnom životu u toku istog dana.

Srđan Vlajović, specijalista ortopedije i traumatologije, kaže da je „ovo metoda koja je namenjena pre svega pacijentima koji su u poznim godinama ili boluju od teških bolesti“. Ovaj sistem lečenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada se, posle VMA u Beogradu i KC u Nišu, primenjuje i u Šumadiji.

- To je lečenje kičme uz pomoć „perputane erdebroplastike“. Preko kože se ulazi šupljom iglom u pršljen kičme i onda se aplikuje koštani cement. Rendgentski navodi igla i leče se “patološki prelomi“. To su oštećenja koja nastaju malom silom kod starijih i teško bolesnih ljudi. Sve se izvodi u lokalnoj anesteziji i pacijenti se već sutra puštaju kući. Kvalitet njihovog života se popravlja, a važno je što prcedura traje kratko, do pola sata. Takvim pacijentima bi svaka veća anestezija mogla da ugrozi život - kaže Srđan Vlajović.

Koštani cement nije jeftin i od novca koje odredi ministarstvo zavisi i broj pacijenata koji će biti operisan. Materijal plaća država.

Taj cement deluje na više nivoa i popunjava kolaps pršljena, lokalne deformitete i pritisak na nerve. Cement povezuje pršljen, a oslobađa se temperatura od 70 stepeni koja deluje na okolno tkivo i pacijenti nemaju osećaj bola. Visoka temperatura koja se stvara deluje i na tumorsko tkivo, jer ga bukvalno sprži. Ova metoda ne leči osnovnu bolest, ali utiče na dalji kvalitet života obolelih.

Novi način lečenja preloma kičmenih pršljenova je ispitana i poznata je u svetu već tri decenije, a retke su i infekcije, jer su materijali koji se koriste sigurni.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.