“Meša Selimović” Vladislavu Bajcu i Mirku Demiću

Izvor: Scandal.rs, 20.Feb.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Meša Selimović” Vladislavu Bajcu i Mirku Demiću

Mirko Demić

Žiri sastavljen od 55 književnih znalaca odlučio je da su ove godine najbolji romani Mirka Demića “Ćutanja iz gore”, u izdanju “Agore” i “Hronika sumnje” Vladislava Bajca, u izdanju “Geopoetike”.

Vladislav Bajac

Nagrada se sastoji od plakete – reljefa sa likom Meše Selimovića, Povelje i novčanog dela.

Demić, je nakon što je postao ovogodišnji laureat, citirao Selimovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << koji je svojevremeno izrekao da su “obeshrabrenost, klonulost, neverovanje u sebe, ostavili traga na meni sve do danas. Zato sam počeo kasno da pišem, zato sam nesiguran u sebe, zato svakom poslu prilazim kao početnik, strahujući od negativnog suda“.

Draganu Velikiću nagrada za najčitaniji roman

Posle njega, lako je biti iskren, pa priznati da su sumnja i nesigurnost i moji pratioci, pogotovo tokom poslednjih desetak godina od kako ispisujem svoje petoknjižje, koje “Ćutanje iz Gore” hronološki otvara, u čijem je središtu sudbina Srba iz Hrvatske, gde sam rođen, ne znajući da li će moj pristup biti interesantan i podsticajan za čitaoce i kritičare. Priznajem i to da sam neretko pomišljao kako uzalud traćim svoje dane na nešto što nikog ne dotiče –rekao je Demić za Fonet.

Gordan Mihić: Nemanjići su imali iste strahove kao i mi danas

On je dodao da je zato počastvovan svakim glasom kojeg su njegovoj knjizi podarili kritičari, ističući da će “ime Meše Selimovića biti dodatno ohrabrenje i podstrek da u pisanju, urpkos svemu i svima, ipak ima smisla, ne samo za pisce, već i za sve one koji se druže sa njihovim knjigama”.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

“Meša Selimović” Vladislavu Bajcu i Mirku Demiću

Izvor: Svet, 20.Feb.2017

Za većinu pisaca vest o nagradi dolazi kao kratkotrajno objašnjanje usred svakodnevnih sumnji i iskušenja koje svaki stvaralački napor podrazumeva, rekao je kragujevački književnik Mirko Demić, pošto je žiri saopštio da on i Vladislav Bajac dele nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.