Kragujevcu uručena nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Apr.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevcu uručena nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti

Gradovima Kragujevcu, Pirotu i Nišu danas su, na svečanosti u Klubu poslanika u Beogradu, uručene nagrade za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2016. godini, a po osnovu konkursa koji je raspisala Kancelarija zaštitnika građana.

Na ovaj način zaštitnik građana želi da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou, rekla je tom prilikom Vladana Jović zamenica zaštitnika građana, ali i da ostvari bolju saradnju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << njima kako bi utvrdio razloge zbog kojih se u punoj meri ne primenjuju propisi koji garantuju prava osoba sa invaliditetom.

Grad Kragujevac nagrađen je za sveobuhvatno delovanje na razvoju pristupačnosti i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom, Pirot za uključivanje krajnjih korisnika u proces donošenja odluka o adekvatnom rešenju za problem pristupačnosti, dok je Niš dobio nagradu za strateško promišljanje i proaktivnost u razvoju pristupačnosti.

Kragujevac konstantno radi na unapređenju svih oblika pristupačnosti osoba sa invaliditetom, a posebno se ponosimo izgradnjom Centra za rekreaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“, koji je pod svoje okrilje, primio sve organizacije kojima je ovakav objekat bio neophodan - rekla je Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. “Iskra“ - zadužbina Delta Fondacije, sada je njihova druga kuća, a sve to postigli smo međusobnom integracijom i prevazilaženjem barijera u svakom smislu. Postajemo lokalna samouprava koja je prepoznatljiva po tome da je bolja za život osoba sa invaliditetom, ali i za nas, jer postajemo, na taj način, bolji ljudi. Zajedno proslavljamo sve uspehe i pokrećemo razne inivijative, akcije, realizujemo projekte, pre svega osluškujući njihove potrebe.

Pred nama su mnogobrojni zadaci, jer ovaj posao se nikada ne završava, pre svega u planu nam je izgradnja Centra za mentalno zdravlje, čime ćemo postati prvi grad u Srbiji sa jednom takvom institucijom - izjavila je prilikom dodele priznanja član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović.

Pored nagrada, odlukom Kancelarije zaštitinika građana i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, predstavnici nagrađenih gradova i organizacija osoba sa invaliditetom, krajem maja posetiće Milano kao primer dobre prakse evropske pristupačnosti. Taj grad u Italiji dobitnik nagrade Evropske komisije Access City za prošlu godinu.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.