Kragujevac na mapi železničkih koridora

Izvor: Šumadija Press, 04.Sep.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac na mapi železničkih koridora

Pruga, koja prolazi kroz Kragujevac, biće uvršćena na mapu železničkih koridora zapadnog Balkana.

Ovo je jedan od zaključaka nedavno održanog Balkanskog foruma u Beču.

U programu rekonstrukcije Ibarskog pravca, trasa od Lapova do Kraljeva biće elektrifikovana, a pruga izmeštena iz centra Kragujevca.

U skladu sa zaključcima Balkanskog foruma u Beču, iz Ministarstva građevinarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije u kragujevačku Gradsku upravu stigla je najava elektrifikacije deonice od Lapova do Kraljeva, u programu rekonstrukcije pravca prema Kosovskoj Mitrovici, vredna 200 miliona evra.

Najavljujući, na osnovu razgovora sa funkcionerima Ministarstva da je realizacija tog projekta izvesna, dr Veroljub Tifunović, član Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju, kaže da će Kragujevac insistirati kod nadležnih da se kompletna dokumentacija što pre pripremi.

– Železnica je bila osnov razvoja, više od dva veka. Kragujevac je među prvim gradovima koji je dobio železnicu. Odmah posle pruge Beograd-Niš, izgrađena je pruga Lapovo-Kragujevac. U periodu između dva rata, ta pruga je nastavljena do Kosovske Mitrovice sa idejom da postane Jadranska pruga i da izađe na more. U takvoj mreži, Kragujevac ima odgovarajući značaj jer je bio veliki industrijski i urbani centar. Posle rata, dugo je to funkcionisalo, ali se potom orijentisalo na izgradnju pruge Beograd-Bar. U jednom periodu se, međutim, dogodilo da deo te pruge od Lapova do Kraljeva ne bude tretiran kao magistraln, i ne uđe u predloge za mrežu kooridora Zapadnog Balkana i to je bio povod da se Kragujevac oglasi. Mi smo ukazali na taj propust i mogu da kažem da je Ministarstvo pozitivno reagovalo i unelo u predlog i ovaj deo pruge – kaže dr Trifunović.

Uz rekonstrukciju magistralnog železničkog pravca kroz Šumadiju i njegovog pozicioniranja na mapi koridora zapadnog Balkana, kao dela evropske mreže, u planovima nadležnog Ministarstva Kragujevac će ponovo dobiti status regionalnog centra u Srbiji, kakav imaju Novi Sad i Niš. Odluka o tome očekuje se pre kraja ove godine.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.