Konsolidacija i reforme u lokalnoj samoupravi

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Okt.2014, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsolidacija i reforme u lokalnoj samoupravi

Na 22. redovnoj sednici Skupštine grada, odbornici su prihvatili predlog za promenu Statuta grada Kragujevca, na osnovu koje će se u narednom periodu utvrditi nove nadležnosti članova Gradskog veća.

Obrazlažući predlog za promenu Statuta grada Kragujevca, Saša Milenić, predsednik Skupštine grada je rekao da je ova odluka u duhu prethodno donete odluke Skupštine o konsolidaciji i reformama unutar lokalne samouprave.

«Opšte ekonomske tendencije su vrlo nepovoljne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << nacionalna ekonomija beleži neslavne rekorde, koje su pogodile lokalne samouprave sa najvećim razvojnim ambicijama i sa najvećim preduzetničkim zamahom. Budući da je lokalna samouprava još jednom potvrdila kako ona jeste faktor lokalnog ekonomskog razvoja i u opštim nepovoljnim okolnostima, lokalna samouprava grada Kragujevca će učiniti sve da sebe osposobi i prilagodi da održi ideju i tendenciju razvoja i napretka u životu ovog grada», rekao je Milenić. Čitav niz narednih sednica Skupštine grada će upravo ovim tragom biti održan, i kako ističe Milenić do kraja ove jeseni dovešće nas do potpuno reformisane u političkom, kadrovskom i strukturnom pogledu lokalne samouprave i njenih izvršnih organa. Smena generacija u narednom periodu prilog je demonstraciji spremnosti lokalne samopurave da radi na sebi, da se menja i prilagođava izazovima da bi omogućila Kragujevcu, kragujevačkoj privredi rast ili održanje dosegnutih standarda uprkos negativnim tendencijama okruženja, navodi Milenić.

U funkciji konsolidacije i reforme javno komunalnog sektora, odbornici Skupštine grada doneli su i odluku o komunalnim delatnostima na teritoriji grada Kragujevca. Ovom odlukom koja predstavlja usaglašavanje sa Zakonom o kumunalnim delatnostima, grad Kragujevac opredelio je 13 komunalnih delatnosti od lokalnog interesa.

Član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa Nebojša Vasiljević je rekao da ova odluka jasno precizira uslove i način poveravanja komunalnih delatnosti na nivou grada čime se formalno pravno uređuje oblast koja je izuzetno vitalna za funkcionisanje grada. Odluka o komunalnim delatnostima daje mogućnost ulaska privatnog sektora u ovu oblast i uređuje deo koji je neophodan za dalji razvoj a to su investicije, jer bez ulaganja u ovu oblast nema razvoja te delatnosti i nema pružanja dodatnih usluga na koje su građani naviknuti, ističe Vasiljević.

Imajući u vidu potrebu proširenja kapaciteta Predškolske ustanove «Nada Naumović» i veliko interesovanje roditelja za boravak dece u ovoj ustanovi, odbornici su na današnjoj sednici prihvatili Odluku o mreži predškolskih ustanova na teritoriji grada Kragujevca. Na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji koji su sklopili Privredno društvo «Fiat automobili Srbija» i grad Kragujevac, u ovoj fabrici biće otvoren još jedno obdanište pod nazivom «Autić».

«Ovo je primer odlične prakse, koji se nadamo se od Kragujevca sada širi i po Srbiji. Postoji tradicija duža od 100 godina kada se ovakvi objekti organizuju u samom krugu fabrike kako bi se pomoglo i roditeljima kada odlaze na posao da vreme, energiju i sigurnost koju imaju svedu na prostor u kome obavljaju svoju radnu obavezu», kaže Vladan Jovanović, član Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci. Odbornici gradskog parlamenta su danas prihvatili Plan detaljne regulacije «Naselja Vašarište» i dali saglasnost na Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja JKP «Gradska groblja» za 2014. godinu.

Inače, na današnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca konstatovana je ostavka zamenika gradonačelnika prof. Dr Nebojše Zdravkovića, koji će ostati na dužnosti i obavljati tekuće poslove do izbora novog zamenika. Zbog podnošenja ostakve članova Gradskog veća grada Kragujevca, danas su izabrani novi članovi. Za člana Gradskog veća za privredu i pivatno preduzetništvo izabran je Dušan Aleksić, a za obrazovanje, kulturu i informisanje Zoran Rajović.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.