Konferencija nastavnika o preduzetničkom obrazovanju

Izvor: Kragujevac.rs, 28.Okt.2016, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija nastavnika o preduzetničkom obrazovanju

Grad Kragujevac će ovog vikenda biti domaćin Konferencije nastavnika na inicijativu “Dostignuća mladih u Srbiji“, organizacije koja već nekoliko godina uspešno implementira učeničko preduzetništvo u srpski obrazovni sistem. Konferencija koja se od 28-30. oktobra održava u hotelu “Kragujevac“ okupila je preko 100 nastavnika iz cele Srbije koji su u okviru ovog programa prošli obuke iz preduzetničkog obrazovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Konferencija je svečano otvorena danas, u Sali Skupštine grada.

Mreža Dostignuća mladih raste. Imamo 1004 nastavnika koji su prošli naše obuke. Prisutni smo u 297 škola, u 90 opština. Rastemo onoliko koliko možemo, koliko nam dozvoljavaju resursi koji su nam na raspolaganju. Pokušavamo da ih imamo više kako bismo došli do boljeg i kvalitetnijeg, odnosno još rasprostranjenijeg sprovođenja programa. Ono što smo postavili sebi kao nekakvu strategiju je da do2020. godine budemo u svim srednjim školama, odnosno da u svakoj srednjoj školi u Srbiji postoji bar jedan, a mi želimo dva nastavnika koji će biti trenirani iz metodologije programa učeničke kompanije i svih ostalih programa preduzetničkog obrazovanja i finansijske pismenosti koje sprovodi ova organizacija - kaže Darko Radičanin, direktor “Dostignuća mladih u Srbiji“.

Konferencija u kragujevcu je prilika da se predstave primeri dobre prakse iz Srbije, kao i iskustva iz regiona. U prošloj školskoj godini, u okviru ovog programa, organizovana su četiri regionalna takmičenja učeničkih kompanija, posle kojih su na centralnoj svečanosti u Beogradu proglašene najbolje učeničke kompanije, najbolji biznis volonter, i Nastavnik godine iz oblasti preduzetništva. Ovo priznanje pripalo je Biljani Vasić, profesorki Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda.Za nju je ova nagrada značajna i zbog toga što dolazi u Godini preduzetništva i to od organizacije Dostignuća mladih koja godinama unazad uspešno implementira preduzetništvou obrazovni sistem.

Kao mentor učeničkih kompanija, aktivna sam pet godina i to iskustvo je veoma vredno za mene zato što mi je donelo mnogo na planu ličnog i profesionalnog razvoja. Moja specijalizacija na farmaciji je menadžment i marketing i ovo mi je bila fantastična prilika da svoja iskustva i znanja razvijem i da svojim učenicima ta znanja prenesem. U okviru predmeta koji predajem, pružilo mi je mogućnost za inovacije, da uvek u gradivu pronađemo neku interesantnu ideju i da je povežemo sa svakodnevnim životom - kaže Biljana Vasić.

Grad Kragujevac je uvideo važnost ovakvog vida obrazovanja i to se može videti i po tome što je već četvrti put domaćin Konferencije nastavnika.

Grad Kragujevac shvata značaj ovakve konferencije. Dosta je mladih ljudi koji žele da se bave preduzetništvom. Oni imaju ideje, ali te ideje teško implementiraju u praksi. Ovakve konferencije su neophodne kako bi nastavnici i profesori, stečena znanja mogli da prenesu svojim učenicima. Neophodno je da konstantno ulažemo u mlade i da im u najranijem dobu usadimo ideju o preduzetništvu - kaže Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih koji je u ime grada Kragujevca, kao domaćina, poželeo uspešan rad i razmenu dobrih praksi i ideja učesnicima konferencije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.