Ko najviše izvozi iz Srbije

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko najviše izvozi iz Srbije

Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u 2015. bila je oko tri i po milijarde evra. Na listi Ministarstva finansija, vodeći izvoznik i dalje je kragujevački "Fijat". Koliko je teško biti među liderima u izvozu i koliko novca ostaje u zemlji od robe koja završava na stranom tržištu?
Prošle godine udvostručili su izvoz, pa sada dve od tri proizvedene cigarete "Filipa Morisa" prelaze granicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šta od toga ima Srbija?

"Kao posledica povećanja izvoza i povećanja obima proizvodnje je to što smo zaposlili dve stotine radnika u Nišu i bitno smo povećali obim kada je reč o nabavci od domaćih proizvođača", ističe generalna direktorka za jugoistočnu Evropu "Filip Moris" Jelena Pavlović.
Iako, kao nijedna železara u svetu 2015. nije profitabilno poslovala zbog niske cene čelika, smederevska Železara je na listi vodećih izvoznika.
"Veoma mi je žao što nije uspeo moj plan da budemo prvi, to je plan za ovu godinu. Mi smo otvorili novo tržište i menadžment je obezbedio nove klijente i zato smo izvezli mnogo više robe", ukazuje direktor "Železare Smederevo" Peter Kamaraš.
Među liderima u izvozu su i "Tigar tajers", NIS, "Gorenje", "Tetrapak", "Hemofarm".
"Za svaku pojedinačno veliku kompaniju, nebitno da li je iz duvanske industrije ili Železara, iz njihovih bilansa se može videti koji je fond zarada, koliki je trošak radne snage, da li je on tri, četiri, pet milijardi dinara, i to je sigurna korist za građane koji rade u tim kompanijama i koji tim parama prehranjuju porodice", napominje ekonomski analitičar Miroslav Zdravković.
Da bi korist i za državnu kasu bila veća, ekonomisti insistiraju na tome da se mala i srednja preduzeća više uključe u izvoz. Tako bi, zahvaljujući njihovom boljem poslovanju, više novca ostajalo u zemlji i više ljudi dobilo posao. Država je u ovoj godini, koja je označena kao godina preduzetništva, malim i srednjim preduzećima namenila tri puta više pomoći nego 2015.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.