Kinezi investiraju u šumadijski agrar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2015, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi investiraju u šumadijski agrar

Uz podršku gradske uprave u Kragujevcu kineska kompanija Cmek započela je jednu od najvećih poljoprivrednih investicija u Šumadiji.

Planirana je edukacija i saradnja sa poljoprivrednicima za otkup junećeg i ovčijeg mesa, izgradnja klanice i postrojenja za proizvodnju bio gasa. Realizacija ovog projekta je već započela a očekuje se da će narednih godina oko 50 hiljada tona mesa iz Šumadije otići na kinesko tržište.

Zemljište od 70 hektara u okolini Kragujevca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već je izabrano a početkom godine očekuju se i prvi ugovori sa poljoprivrednicima iz Šumadije oko otkupa junećeg i jagnjećeg mesa.

"Uposlićemo selo, uposlićemo naše ljude jer se radi o uslužnom tovu junadi i jagnjadi. To je proizvodnja koja upošljava veliki broj ljudi i ovo je jedna prilika da ne uposlimo samo Kragujevac, nego čitavu Srbiju. Radi se o godišnjoj proizvodnji mesa od 50 000 tona", rekao je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Vest da kineski investitori žele da ulažu u proizvodnju mesa obradovala je poljoprivrednike koji bi da povećaju stočni fond.

" Svi bi prešli sigurno na tov telića, a bikove bi prodavali. Kada imaš ozbiljnog kupca svaka proizvodnja ne bi bila po principu- danas proizvodiš, sutra nemaš kome da prodaš", naglasila je Vesna Živanović, stočarka iz sela Gornja Trnava.

Poljoprivrednicima u Šumadiji biće potreban i podsticaj kako bi ispunili traženi kvalitet tovljenih grla.

Idejni predlog je da se vrši tzv. dotov stoke a to znači otkup grla koja bi na kratko bila tovljena u kineskim uslovima kako bi zadovoljila azijske standarde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.