KRAGUJEVČANI SE OVOG LETA “LOMILI” K’O USRED ZIME: Pet slučajeva dnevno u čekaonicama (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 24.Avg.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAGUJEVČANI SE OVOG LETA “LOMILI” K’O USRED ZIME: Pet slučajeva dnevno u čekaonicama (FOTO)

Mada su prelomi nogu i ruku, posebno van kuće, povrede karakteristične za zimske mesece, Kragujevčani su se ovog leta neuobičajeno mnogo puta hitnoj pomoći obraćali zbog preloma na javnom mestu.

Najčešće se dešavalo da se povrede usled kolapsa na vrućini ili izlazeći iz prostorija sa klimom na vreli letnji dan!

U kragujevačkoj hitnoj pomoći kažu da su imali do pet ovakvih slučajeva dnevno, što je vrlo neuobičajeno za ovo doba godine.

- Ovog leta >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je to bilo netipično. Imali smo bukvalno svakog dana od četiri do pet ovakvih pacijenata, koje smo vozili na ortopediju. To su najčešće bili mlađi ljudi, između 20 i 50 godina, koji su usled visokih temperatura doživeli ili kolaps, nagli pad pritiska ili vrtoglavicu, pa usled toga izgubili ravnotežu, pa doživeli prelom ili neku povredu. Pacijentima se to događalo i u kućama - objašnjava dr Jelena Milanović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

Foto: Telegraf

Preloma van zimske sezone u Srbiji je proteklih godina najviše bilo u vreme berbe trešanja, u maju i junu, pa u avgustu i septembru u vreme berbe šljiva. U nekim gradovima dešavalo se da je svaki treći pacijent na ortopediji berač.

Foto: Telegraf

Ipak, povrede izazvane vremenskim prilikama nisu tipične tokom leta.

(M. Raca)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.