Jubilej kragujevačke patronažne službe

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Dec.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej kragujevačke patronažne službe

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja Kragujevac obeležila je danas 45 godina rada i postojanja. Nastala daleko 1969.godine u Kragujevcu danas okuplja 28 patronažnih sestara koje pružaju medicinske usluge trudnicama, porodiljama, novorođenoj deci, odojčićima, deci uzrasat od 2 do 5 godina ali i ostalima kojima je potrebna pomoć.

Na taj način patronažna sestra predstavlja jedinog zdravstvenog radnika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << je u mogućnosti da sagleda jednu porodicu u celini. Služba radi na tri punkta u gradu-Ured, Palilule i Bresnica a jedna sestra iz ovog tima radi u ambulanti u Stragarima. Pored patronaže u gradu, prigradu i na selu, u okviru Polivalentne patronažne službe od 2002.godine radi savetovalište za trudnice, do skora samo za one u poslednjem trimestru trudnoće a od pre par meseci i za trudnice u prvom trimestru. Deo ove službe je i telefonsko Savetovalište putem koga naši sugrađani od 2004.godine mogu dobiti savete patronažnih sestara.

Na svečanosti koja je povodom jubileja patronažne službe priređena u sali Skupštine grada Kragujevca direktorka Doma zdravlja dr Branimirka Svilar rekla je da je to jedna od najboljih službi ove zdravstvene ustanove. ''S ponosom mogu da kažem da svi koji su deo ove službe vrlo savesno, stručno i požrtvovano obavljaju svoj posao'', rekla je dr Svilar.

Direktorka Doma zdravlja zahvalila se ovom prilikom i svim donatorima koji su doprineli da se rad Polivalentne patronažne službe olakša i popravi kvalitet usluga a zahvaljujući uniformama patronažne sestre u Kragujevcu su preoznatljive i jedinstvene u Srbiji. Donatori su - Nestle Adriatic, Alpen pharma, Kibid Mulipa, Medis, Jadran-Galenska laboratorija, Berlin –Chemie, MCG group, Ewo pharm i Ceumed. Načelnik ove službe dr Vidosava Žubrinić rekla je da Polivalentna patronaža organizacioni oblik u Domu zdravlja i da nijedan dom zdravlja bez te organizacione celine ne može da postoji.

“One nisu samo sestre koje samo obilaze porodile i norođenčad. To je kompleksan rad u porodici, rad na terenu, rad u zajednici-obdaništu, školi, mesnoj zajednici i saradnja sa svim organizacijama na teritoriji grada u cilju unapređenja zdravlja naših građana odnosno porodice koje obilazi“, rekla je dr Žubrinić.

Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović pozdravljajući prisutne u ime lokalne samouprave rekla je da patronažna sestra jedini zdravstveni radnik koji je u mogućnosti da sagleda porodicu u celini i da svaka od njih, pored svojih obaveza, daje snagu, stručnost, ljubav, dobrotu i razumevanje kao retko koji član zdravstva uopšte.

“Ovo je veliki jubilej - 45 godina rada.danas smo ovde i da promovišemo “malu školu“. Velika škola je iznedrila porodilje heroje u našem gradu i sve veći broj je onih koji posećuju vašu školu i sve su zadovoljnije znanjem i savetima koje dobiju tamo tako da rasterećene odlaze na porođaj. Zbog toga vam moram reći jedno veliko bravo. Kao tim funkcionišete sjajno i zato zaslužujete veliko hvala i dalju podršku lokalne zajednice'', rekla je dr Damnjanović.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.