Investitori iz Rumunije zainteresovani za privrednu saradnju

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Maj.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori iz Rumunije zainteresovani za privrednu saradnju

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić organizovao je danas prijem za ambasadora Rumunije gospodina Danijela Banu, koji je sa saradnicima i brojnim gostima iz te zemlje prisustvovao srpsko - rumunskom susretu prijateljstva ''Riznica 2015'' u Lužnicama.

Ovde ste uvek dobrodošli, odavno niste gosti već prijatelji koje doživljavamo kao deo svoje porodice, rekao je gradonačelnik Nikolić. Izuzetno smo ponosni na naše prijateljstvo, na odnose između naša dva naroda i na veze koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << između Kragujevca i Piteštija traju preko četiri decenije. Uveren sam da će to prijateljstvo večno da traje.

Pored izuzetno jake istorijske i kulturne veze, očekujemo kazao je Nikolić, da vrlo brzo započnemo i ozbiljnu privrednu saradnju. Investitori iz Rumunije zainteresovani za oblast upravljanja otpadom već su se obraćali gradu Kragujevcu, a postoje i investitori zainteresovani za druge oblasti. Mi uveliko radimo na stvaranju jednog ozbiljnog privrednog ambijenta u Kragujevcu u okviru koga bi svi koji su zaintersovani mogli da otvaraju svoja predstavništva, a samim tim i nova radna mesta.

Ambasador Rumunije Danijel Banu izrazio je svoje veliko zadovoljstvo što je danas u Kragujevcu. Ovo je još jedan u nizu brojnih susreta koji je na svoj način izraz zajedničke želje da negujemo i razvijamo naše odnose. Zajednički geografski prostor predstavlja naš najveći potencijal. Dokaz da je Rumunija stvarno zainteresovana da pored prijateljskih i kulturnih veza gradi i privredne mostove jeste i činjenica da smo u zadnje vreme otvorili i tri nova granična prelaza.

Na današnjem prijemu, predsednik Lige rumunsko - srpskog prijateljstva iz Temišvara Nikolae Taran i predsednik Udruženja srpsko- rumunskog prijateljstva iz Lužnica Svetomir Madžarević potpisali su Povelju o saradnji kojom su se trajno obavezali da će sa svojim članstvom, stalnim radom i aktivnostima doprinosti unapređenju saradnje i prijateljstva naroda Srbije i Rumunije, kao i negovanju dobrosusedskih odnosa.

Prema rečima predsednika Lige Nikolae Tarana, ovaj Protokol je jedan korak napred u izuzetno dobrim odnosima između naša dva naroda, koji imaju zajedničku religiju, kulturu i mentalitet. Taran je podsetio da je Liga osnovana 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju i kada smo mi kao narod koji je bio protiv tog bombardovanja želeli  da stanemo uz Srbiju i njen narod. Lužnička Riznica, kazao je Svetomir Madžarević predstavlja jedan izuzetan simbol saradnje sa Rumunijom, a iza nas je čak stotinu zajednički realizovanih projekata.

Nakon prijema, kome su prisustvovali član Gradskog veća Minja Obradović i načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić, organizovana je i prezentacija privredne i kulturne sardnje između Rumunije i Srbije, a potom su u Domu prijateljstva u Lužnicama svečano otvoreni 22. susreti prijateljstva srpsko - rumunskog naroda.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.