„Imala bih novo srce da porodica donora nije odustala!”

Izvor: BKTV News, 15.Avg.2014, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Imala bih novo srce da porodica donora nije odustala!”

Jovana Balaban (28) iz Kragujevca od novembra prošle godine je na listi za transplataciju srca, koje radi tek sa 20 odsto snage. Pre tri nedelje postojao je potencijalni donor, ali familija nije dozvolila donaciju organa i od transplatacije se odustalo.

Ova apsolventkinja ekonomije kaže da taj dan nikada neće zaboraviti zbog preživljenog nadanja, straha i neizvesnosti. Dok leži u kragujevačkom kliničkom centru, krenula je u jedinu misiju koja je sada za nju moguća – apeluje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na ljude da shvate da doniranje organa nije tabu.

- Tih šest sati bili su najduži u mom životu. U 11 sati su mi javili da postoji potencijalni donor. Pošto su sve potrebne analize urađene još u novembru, znalo se da mi srce te osobe odgovara. U 14 sati rekli su mi da još ne znaju da li ću biti operisana… Ležala sam u krevetu i razmišljala šta još moram da uradim u životu dok ne bude prekasno. Da diplomiram, da se udam, rodim decu, da postanem turistički vodič… Ali u 17 sati su mi saopštili da rodbina potencijalnog donora nije dala pristanak. Razumem i njih. I oni imaju prava na svoja osećanja i uverenja – priča Jovana za “Alo!“.
Jovanina najveća želja je da dobije novo srce. Razbolela se još kao petogodišnja devojčica od tumora i, kako kaže njena majka Snežana, od lekova koje je pila oslabilo joj je srce, iako se u medicini, kako su im rekli, to dešava jednom u milion slučajeva. Stanje se u međuvremenu pogoršalo i od pre tri godine Jovana ne živi kao i svi njeni vršnjaci. Više je u bolnici nego kod kuće, a i kada je sa svojima, uglavnom leži, jer teško diše. Napustila je fakultet, na kojem joj je ostao još samo jedan ispit do diplome.
- Odavde, iz kreveta, jedino što mogu da uradim za sve nas koji čekamo novu šansu za život je da apelujem na ljude da doniranje organa nije nikakav tabu. U svetu je to svakodnevna pojava. Nikome nije lako, to znam. Ni članovima porodice potencijalnih donora da potpišu taj dokument, jer znam da u tom trenutku ne mogu da razmišljaju o tome da li mogu nekom da spasu život… A ni nama, pa i meni, nije lako. Strepeći sam tog dana čekala da li će nada postati stvarnost. Najgore je razočaranje kada su mi rekli da ipak neću dobiti novo srce. Taj osećaj je veći od straha od operacije – kaže Jovana.

Biće donor jednog dana
Jovana je na listi Kliničkog centra Srbije od novembra prošle godine. U poslednjih 10 meseci tri puta je ležala u bolnici zbog oslabljene funkcije srca. Kaže da su svi njeni planovi stali jer bez te operacije oseća se kao da nema pravo da mašta i sanja o tome šta bi sve mogla da postigne u životu.
- Jedino znam da ako i kada dobijem novo srce, odmah ću postati donor organa – kaže Jovana.
Izvor: Alo


 
The post „Imala bih novo srce da porodica donora nije odustala!” appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Život sa 20 odsto srca

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2014, 08:47

Jovana Balaban (28) iz Kragujevca nikada neće zaboraviti 22. jul ove godine kada je čekala da dobije novo srce. Posle šest sati neizvesnosti i straha ugasila se nada da će joj biti urađena transplatacija jer rodbina preminule osobe nije smogla snage da potpiše dokument o donorstvu. ..Ne odustaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.