I muzika se čita

Izvor: RTS, 23.Apr.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I muzika se čita

"Intermeco za čitanje", slogan je pod kojim Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u Kragujevcu obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. Ovoga puta, kragujevački biblotekari pokazali su da muzika može da se čita, i da, prema rečima slavnog Servantesa, ne postoji knjiga u kojoj nešto dobro ne može da se pronađe.

Savremena umetnost kroz drugačija opažanja - ritmom i melodijama mladih kragujevačkih umetnika, otvorili su jednodnevnu manifestaciju posvećenu pisanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reči.

Uz intrumente koji se, poput knjiga, nalaze na neobičnim mestima: violine koje u društvu velikana svetske književnosti prkose gravitiaciji sa tavanice, kragujevački osnovci, ljubitelji umetnosti...

"Muzika, pored čitanja, je deo stvarnosti koja nam ulepšava živote. I muzika se čita. To je do jednog slogana koji ovde upotrebljavamo. Želeli smo da spojimo te dve stvari i da pokažemo javnosti koliko imamo darovitih i talentovanih mladih ljudi", kaže direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu Mirko Demić.

U surovoj borbi sa takozvanim elektronikim izdavaštvom, štampana knjiga još uvek vodi. Izdvača je sve više, čitalaca sve manje. Ipak, pravi ljubitelji knjige ostaju verni kvalitetnim autorima i eminentnim izdavačima.

"Oni koji nisu želeli da čitaju, a tu najpre mislim na srednjoškolce koji inače ne vole da čitaju lektiru, oni i ne čitaju knjige. Ipak, na interentu mogu da pronađu neki informaciju. Onda se neće dogoditi da dođu u biblioteku i da traže "Prokletog Aliju" Ive Andića, jer će znati da je ipak u pitanju "Prokleta avlija", objašanjava Vesna Lečić, Narodna bibloteka "Vuk Karadžić" u Kragujevcu.

Na odgovornom i zahtevnom poslu, u ulozi bibliotekara Bora Dugić, na oduševljenje ljubitelja knjige i umetnosti.

"Sve što je napisano stavljeno je u knjige. Muzika je jedna od ljudskih delatnosti koja se može opisati, iako je ne možete rečima objasniti", dodaje Bora Dugić, umetnik.

Svetski dan knjige obeležava se u svim odeljenjima i ograncima Narodne biblioteke, u čast Migela de Servantesa i godišnjice rođenja i smrti Vilijema Šekspira.

rts.kragujevac@rts.rs

+381 34 335 542

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.