Gospojinske svečanosti 2017 u znaku duhovnih i drugih putovanja

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Jul.2017, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gospojinske svečanosti 2017 u znaku duhovnih i drugih putovanja

Gospojisnke svečanosti, osme po redu, koje počinju 28. avgusta, ove godine održavaju se pod sloganom “Duhovna i druga putovanja“. Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana, Gospojinske svečanosti organizuje Šumadijska eparhija u saradnji sa Školskom upravom, ustanovama kulture, a ove godine prvi put uključio se Filološko umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu.

Gospojinske svečanosti predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << promociju istinskih i duhovnih vrednosti, kada se svi mi kao hrišćani podsećamo lika Presvete Bogorodice, kazao je Miljan Bjeletić na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program manifestacije. Šumadijska eparhija je tokom prethodnih godina uspostavila prepoznatljivu organizaciono programsku infrastrukturu i većina sadržaja ima edukativnu važnost, što je za grad Kragujevac veoma bitno a ujedno i razlog zbog čega su Gospojinske svečanosti prepoznate kao manifestaciju od značaja za naš grad. U jednom posebnom ambijentu, realizovaće se niz projekta, izložbi, okrugli stolovi, monodrama, što će upotpuniti lokalnu kulturni scenu, a grad Kragujevac pored finansijske podrške od 400.000 dinara pružiće svu neophodnu logističku podršku, naveo je Bjeletić.

Kroz ovu duhovno kulturnu manifestaciju, mi kao Saborna crkva u Kragujevcu koja je posvećena prazniku Uspenja presvete Bogorodice, u praksi već osam godina proživljavamo blagoteti svetog učenje o sabornosti kao osnovnog postulata hrišćanske vere i kullture, rekao je Zoran Vrbaški, sveštenik Šumadijske eparhije. Gospojisnke svečanosti iz naše bogate istorije crpe sve što je lepo, kvalitetno i značajno, a takođe se pridržavaju i postulata savremenog društva odnosno odvojenosti crkve i države jer u okviru ove manifestacije izlazimo iz porte i kroz obrazovanje, kulturu, duhovnost susrećemo se sa javnošću, objasnio je Vrbaški.

Gospojinske svečanosti važne su za našu decu i učenike, a najviše što kroz segmet duhovnosti kao krajnji cilj mogu da pokušaju da spoznaju svoj put i sami sebe. Učenici i nastavnici spemno očekuju niz časova duhovnosti koji će se održati tokom septembra meseca, gde se pokazuje jedan vid saradnje i održavanje sekularnosti, jer u tim pripremama ne učestvuju samo veroučitelji nego i svi nastavnici i ne samo deca koja pohađaju veronauku, već i svi učenici određenih škola, navodi Goran Joksimović, rukovodilac Školske uprave.

Program Gospojinskiuh svečanosti na današnjoj konferenciji predstavio je Marko Terzić, kustos muzeja “21. oktobar. Programom su predviđeni smotra narodnog stvaralaštva i Velikogospoinko veče, izložba “Skice, dokumentacije i predlošci za oslikavanje tri kragujevačka hrama“, predavanje za mlade “Otići ili ostati“, okrugli sto u organizaciji FILUM-a “Književnost i čovek na putu: od Edene do večnosti“, izložba fotografija “(Sno)Viđenja Gruzije“, zatim monodrama glumca Miloša Krstovića “Čovek ili kamen“, a gosti emisije AGAPE koja će se u okviru Gospojinskih svečanosti snimati u Kragujevcu 17.septembra, biće Preosvećeni vladika šumadijski Jovan, dr Predrag Kostić i dr Lazar Trifunović.

Tradicionalno pokloničko putovanje nagrađenih đaka literarnog konkursa manastiru Hilandar i svetinjama u okolini Svete Gore, biće organizovano od 08. do 11. septembra.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.