Godinu dana uspešnog rada Savetovališta za potrošače

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Feb.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana uspešnog rada Savetovališta za potrošače

Kragujevac je među prvim gradovima u Srbiji koji je otpočeo da se bavi pravima potrošača, pre nešto više od 10 godina posredstvom organizacije koja danas deo nacionalne organizacije potrošača Srbije. Prošle godine grad Kragujevac je, uvidevši značaj postojanja ovakve organizacije na lokalnom nivou, podržao osnivanje Savetovališta za potrošače. Savetovalište, sa sedištem u Tržnom centru Prostor, uspešno posluje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << već godinu dana a danas su, na koferenciji za novinare, predstavljeni rezultati.

Dokaz o uspešnosti rada Savetovališta za potrošače jeste i obeležavanje Svetskog dana potrošača koja će za čitavu Srbiju biti upriličeno u našem gradu. Zaista je zadovoljstvo govoriti o uspešnosti rada savetovališta a istovremeno i pravdanje uloženih sredstava izdvojenih iz gradskog budžeta. Za Savetovalište u prošloj godini izdvojeno je 2,5 miliona dinara koliko je planirano i ove, podsetio je Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu. U narednom periodu biće osnovan Savez za zaštitu potrošača na teritoriji grada Kragujevca koji će činiti predstavnici lokalne samouprave, Savetovališta i stručnjaka iz ove oblasti - najavio je Jekić.

Zvaničan početak rada Savetovališta je 25. februar 2014. godine uz finansijsku podršku grada. Nekoliko meseci kasnije, 18. juna, zbog značajnog porasta prigovora potrošača Savetovalište dobija regionalni karakter za Šumadiju i Zapadnu Srbiju.

Ako govorimo u brojevima, Savetovalište je za godinu dana primilo preko 2,5 hiljade prigovora, od čeka je oko hiljadu sa teritorije grada Kragujevca. Uspešnost rešenih prigovora u korist potrošača je viša od 85 odsto. Najbrojniji prigovori su po vrsti robe, a pred sudom je trenutno šest slučajeva i uglavnom se tiču obuće i turističkih usluga - istakao je Zoran Nikolić, menadžer Savetovališta.

U okviru rada Savetovališta organizovana je analiza kvaliteta na uzorcima 30 mesnih i 10 vrsta meda koji su dostupni potrošačima u svim većim marketima na teritoriji Srbije. Rezultati ispitivanja biće saopšteni 16. marta kada će se u Kragujevcu obeležiti Svetski dan potrošača - najavio je Nikolić.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.