Fočanski učitelji školovali generacije širom Jugoslavije: Zaseli u školske klupe i obeležili POLA VEKA OD MATURE

Izvor: Blic, 19.Avg.2017, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fočanski učitelji školovali generacije širom Jugoslavije: Zaseli u školske klupe i obeležili POLA VEKA OD MATURE

Nekadašnji đaci Učiteljske škole "Ivo Lola Ribar" iz Foče, koji su srednjoškolsko obrazovanje završili 1967. godine, danas su ponovo seli u školske klupe, da bi evocirali uspomene i obeležili pola veka od mature.

Od 90 članova ove generacije, trećina je ili umrla ili poginula u građanskom ratu, a školskom času odazvalo ih se 17 iz Beograda, Kragujevca, Priboja, Herceg Novog, Goražda, Foče, Kozarske Dubice i drugih gradova.

Učiteljsku školu u Foči, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je postojala od 1960. do 1972. godine, pohađali su učenici iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, a isto važi i za profesorski kadar.

Bila je poznata po strogim kriterijumima i kao škola koju je bilo veoma teško završiti.

Husein Halilović iz Goražda ističe da je Učiteljska škola u ono vreme više vrijedila nego dobar proizvodni pogon.

- Nije proizvodila materijalna dobra, ali je proizvodila pamet. U ono doba ko je završio Učiteljsku školu mogao je da radi bilo gde i više je vrijedila nego danas fakultet - rekao je Halilović, koji je u karijeri obavljao i dužnost direktora škole u Vitkovićima kod Goražda.

Osim što je proizvodila učiteljski kadar, škola je imala veliki društveni značaj za Foču jer je, zahvaljujući brojnim muzičkim, zabavnim i sportskim sekcijama, unela veliku živost i preporodila kulturno-zabavni i sportski život.

Mirko Stefanović iz Priboja, navodi da je Učiteljska škola dala veoma kvalitetne kadrove, koji su se istakli u znanju i organizaciji posla. Priseća se da je kao predsednik Sportskog školskog društva učestvovao na brojnim sportskim manifestacijama.

- Organizovana su takmičenja u raznim atletskim disciplinama i veliko rivalstvo je bilo između Učiteljske i Medicinske škole, a osim u Foči učestvovali smo i na raznim seoskim takmičenjima i vašarima. Škola i Foča ostali su mi u veoma lepom sećanju i uvek mi je milo da dođem i da evociram uspomene - rekao je Stefanović.

Fočanski učitelji školovali su generacije širom Jugoslavije, a učenici ove škole bili su uspešni i u drugim profesijama.

Rajko Fuštar je stekao odlično predznanje za pravni fakultet, na kome je nastavio školovanje.

- Radio sam kao sudija u Čačku, Kraljevu i Kragujevcu, a danas je sa nama i drugarica iz razreda koja je bila predsednik Okružnog suda u Prijedoru - kaže Fuštar.

Školskom času prisustvovala je i nekadašnji profesor Učiteljske škole Ana Jovičić.

- Mislim da niti je bilo, niti će kada biti takve škole, sa decom i profesorima punim entuzijazma i ljubavi za rad. U školi je vladao red, mir i rad sa profesorima iz svih krajeva Jugoslavije, koji su odlično uklopili i funkcionisali kao jedan čovek. Volela bih i da su danas škole takve, ali izgleda da je to vreme prošlo i da više nema takvog reda i rada - navela je Jovičićeva.

Školski čas održan je u prostorijama nekadašnje Učiteljske škole, danas Osnovne škole "Sveti Sava", nakon čega je druženje nastavljeno u jednom od fočanskih restorana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.