Filharmonija na Oktobarskim svečanostima u Kragujevcu

Izvor: B92, 06.Okt.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filharmonija na Oktobarskim svečanostima u Kragujevcu

U Kragujevcu sutra počinje manifestacija "OKTOH" (Oktobru-hododarje) kojom ovaj grad, po tradiciji, počinje jednomesečni program sećanja na oktobar 1941. godine, kada su u Drugom svetskom ratu fašističke snage streljale više hiljada nedužnih đaka, profesora i drugih stanovnika ovog grada.

Na manifestaciji "OKTOH", u čijem fokusu je ove godine kamerna muzika, učestvovaće Beogradska filharmonija, koja u okviru svojih projekata decentralizacije, podržava ovu manifestaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Beogradska filharmonija je najavila da će se u naredne tri sedmice u centru šumadijskog regiona predstaviti najreprezentativniji kamerni ansambli Filharmonije čime će, kako je saopšteno, doprineti postavljanju visokog standarda kvaliteta 41. OKTOH-a. Na otvaranju te manifestacije, koja se održava u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, nastupiće Duvački kvintet Beogradska filharmonije, a 13. oktobra Klavirski kvintet "L`ArSenic".

Manifetaciju će 23. oktobra zatvoriti Gudački kvartet Beogradske filharmonije. "Angažovanost nacionalne institucije da pomogne razvoj lokalne sredine ogleda se u ustupanju umetničkih, organizacionih i promotivnih kapaciteta, u želji da se OKTOH u narednim godinama unapredi i postane referentan i prepoznatljiv", navedeno je u saopštenju Beogradske filharmonije u kome se dodaje da će Kragujevac tokom oktobra postati prestonica kamerne muzike.

Pored menifestacije OKTOH, u Kragujevcu će u znak sećanja na streljane, biti održane i brojne druge manifestacije, među kojima i tradicionalne Međunarodni salon antiratne karikature i Bdenje.

Centralna manifestacija je Veliki školski čas na kojem će ove godine u spomen-parku "Šumarice" biti izvedena poema kragujevačkog književnika Vidosava Stevanovića koji je poslednje poglavlje svog romana "Nišči" prilagodio dramskoj formi. Veliki školski čas je antiratna manifestacija kojom Kragujevac svake godine 21. oktobra svetu šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.