Fabrika sagrađena,  a iz nje ni litar vode

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika sagrađena, a iz nje ni litar vode

Fabrika za prečišćavanje vode u Rači kod Kragujevca, umesto da obezbeđuje kvalitetnu pijaću vodu ona propada.

Svake godine, naročito tokom leta, Račani imaju pijaću vodu punu toksičnih materija.

Račanska fabrika za vodu prestala je s radom istog trenutka kada je i otvorena. Građena je od 2007. do 2011., i do sada nije proizvela nijedan litar vode. Zbog propale investicije opština plaća cisterne pijaće vode, kaže Budimir Milenković, tadašnji direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštinskog fonda, koji ne zna zašto se projekat neslavno završio.

“U ovom trenutku ne mogu da sagledam odgovornost jer je namera bila dobra. To opštinu Rača svake godine, zavisno i od vremenskih prilika i uslova košta od milion do milion i po dinara koje mora da izdvoji iz budžeta”, kaže Budimir Milenković

Potpisnik ugovora o izvođenju radova, Dragan Stevanović, takođe ne zna razlog propadanja višemilionske investicije. Da je račanski vodovod učestvovao u izgradnji možda ne bi došlo do ovolikih problema, kaže Stevanović.

Dragan Stevanović, potpisnik ugovora o izvođenju radova, Rača (Javno komunalno preduzeće je napravljeno kako bi vladalo tim resursima, proizvodnjim, preradom i prodajom vode. I to je njihova osnovna delatnost, tako da ako direktor vodi do preduzeće mora da se potrudi da tu bude njegov udeo.)

U račanskom vodovodu kažu da su, za izgradnju fabrike vode, nudili stručnu pomoć opštini.

“Mi smo se obraćali predsednicima opštine od 2008. godine do prošle godine ali nismo dobijali odgovor da se to stavi u funkciju ta fabrika, izvrši revizija tog projekta, da se vidi, šta tu treba da to krene da radi”, kaže Ivica Marković, direktor JKP “Rača”

Višegodišnji problem za pojedine Račane je postala svakodnevica a za druge je i dalja teška muka.

Umesto odstranjivanja nitrata i nitrita, postrojenje račanske fabrike za vodu uklanjanja mangan i gvožđe, kojih nema u sirovoj vodi. Tehnologija je promašena a deo investicije je utrošen na sadnju travnjaka, žive ograde, cveća, postavaljnje ukrasnih korpi kojih ovde i nema. Ali tu su detlići koji fabriku vode uređuju prema svojoj meri.

Jedinu korist od fabrike vode u Rači trenutno imaju parovi kojima je ovo okruženje savršeno sklonište.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.