Izvor: Danas, 27.Feb.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika ipak ide u stečaj

Kragujevac - Sindikat kragujevačkog Metal sistema uputio je premijeru Aleksandru Vučiću otvoreno pismo u kome tvrdi da je uništavanje tog preduzeća "deo ranije pripremljenog projekta, u koji su uključene neformalne strukture koje zahvaljujući finansijskoj moći i interesima opstaju i zadržavaju svoj uticaj godinama, bez obzira na promenu vladajućih struktura u državi". Sindikat je optužio Agenciju za privatizaciju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << "sastavni deo tog projekta", što, kako kažu, potvrđuje i stavljanje fabrike na spisak preduzeća predviđenih za stečaj. U prilog te tvrdnje navode "ignorantsko ponašanje nadležnih u Agenciji prema ponudi jedne firme iz Švedske" koja je bila zainteresovana za kupovinu većeg dela kragujevačke fabrike uz nameru da zadrži proizvodni program i sve radnike.

- Sindikalci u pismu Vučiću ističu da je direktor Agencije Ljubomir Šubara 12. februara ovlastio poslovodstvo te kragujevačke fabrike da započne pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima i da ih dovedu na zvaničan razgovor ukoliko pokažu ozbiljnu zainteresovanost.

- Poslovodstvo fabrike je već sutradan, 13. februara, započelo razgovore sa firmom iz Švedske, koja je ostala pri ponudi, nagovestila i investicije u nove proizvodne programe, i njen vlasnik je pozvan da dođe u Beograd. Već 18. februara rukovodstvo Metal sistema je, u skladu sa prethodnim dogovorom, pokušalo da zakaže sastanak sa direktorom Agencije Ljubomirom Šubarom, ali uz obrazloženje da je on zauzet, susreli smo se sa zamenikom direktora Centra za privatizaciju Ivanom Đukanovićem. Ponašanje gospodina Đukanovića na tom sastanku, koji je trajao manje od deset minuta, bilo je toliko grubo, arogantno i neljubazno da je šokiralo sve prisutne. Sastanak je završen tako što je u prostoriju za sastanke ušao momak iz obezbeđenja i pozvao Đukanovića da se "hitno javi direktoru", nakon čega je on odmah napustio prostoriju - tvrde sindikalci "Metal sistema" u obraćanju Vučiću i dodaju da su bez odjeka ostale sve naknadne molbe upućene direktoru Agencije da se sastane i razgovara sa vlasnikom švedske firme, tako da se investitor 24. februara vratio u Švedsku.

U Agenciji za privatizaciju Danasu su potvrdili da je 12. februara održan sastanak sa delegacijom kompanije Metal sistemi, koju su činili generalni direktor Siniša Otašević i predsednik sindikata Miloš Tanasković, a povodom Akcionog plana Vlade kojim je obuhvaćena ta fabrika.

- Na sastanku je predstavnicima preduzeća predočeno da je potrebno da pripreme Socijalni program za preostale radnike Metal sistema, u skladu sa Akcionim planom. Predstavnicima preduzeća je takođe predočeno da ukoliko smatraju da ima uslova da nastave poslovanje, sačine unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), o čijem usvajanju bi se izjasnili poverioci preduzeća. Agencija je izrazila spremnost da učini sve što je u njenoj nadležnosti da pomogne kako bi Metal sistemi opstali kao poslovni subjekt, odnosno da je spremna da potencijalnim investitorima predoči mogućnost ulaganja i u postupku stečaja i u postupku UPPR-a - objašnjavaju u Agenciji.

Potvrđuju i da je na tom sastanku predstavnicima preduzeća rečeno da će Agencija primiti na razgovor sve potencijalne investitore koje nađu.

- Predstavnici preduzeća su, umesto da prvo upute investitora na Agenciju, samoinicijativno istog pozvali da dođe u Srbiju bez prethodne koordinacije sa Agencijom. Takođe, investitoru je data pogrešna slika o trenutnoj situaciji u preduzeću. Zatim je investitor, ponavljamo, bez ikakve najave, doveden u Agenciju, zbog čega je nastao problem, jer su odgovorni ljudi u Agenciji morali zbog tog nenajavljenog sastanka da otkazuju ili odlažu ranije zakazane sastanke sa drugim investitorima i predstavnicima subjekata privatizacije. Zbog ovoga je pred investitorima stvorena slika loše organizacije, što šteti procesu kreiranja pozitivne investicione klime u zemlji - tvrde u Agenciji i kažu da je "i pored nepoštovanja ustaljenih procedura i neprofesionalnosti, poslovodstvo Agencije izašlo u susret gostima i sastanak je održan sa pomoćnikom direktora Centra za privatizaciju, jer je direktor Agencije u tom trenutku bio zauzet.

Takođe, ističe u odgovoru Agencija, na samom sastanku je direktor preduzeća pred investitorom tražio garancije koje nisu u skladu sa Akcionim planom koji je usvojila Vlada RS. "I pored svega navedenog, Agencija ostaje posvećena u želji da maksimalno pomogne u rešavanju statusa preduzeća Metal sistemi, a potencijalnom investitoru data su uveravanja da će po svim otvorenim pitanjima oko dalje sudbine Metal sistema biti odmah informisan", navodi se u Agenciji.

Dugovi

Preduzeće Metal sistemi je Akcionim planom Vlade Srbije predviđeno za stečajni postupak pre pomenutih aktivnosti. Razlozi koji su naveli Agenciju da predloži a Vladu da donese takvu odluku su gubitak iznad visine kapitala od preko pet miliona evra, ukupan iznos obaveza premašuje 20 miliona evra na dan 31.12.2013. i neprekidna blokada računa traje 173 dana u iznosu od 8,2 miliona dinara, kažu u Agenciji za privatizaciju.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Fabrika ipak ide u stečaj

Izvor: Danas, 27.Feb.2015

Kragujevac - Sindikat kragujevačkog Metal sistema uputio je premijeru Aleksandru Vučiću otvoreno pismo u kome trvdi da je uništavanje tog preduzeća "deo ranije pripremljenog projekta, u koji su uključene neformalne strukture koje zahvaljujući finansijskoj moći i interesima opstaju i zadržavaju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.