Došao iz Nemačke, pravi kragujevački Zlatibor

Izvor: B92, 28.Nov.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došao iz Nemačke, pravi kragujevački Zlatibor

Dejan Milenković iz Nemačke, od svog rodnog sela Dulene kod Kragujevca, pravi šumadijski Zlatibor. Neke od meštana motivisao je i da urede smeštaj za turiste.

Novac zarađen u Nemačkoj, Dejan Milenković ulaže u selo Dulene, gde je samostalno postavio putokaze za turiste.

“Planiram da za dve godine celo Dulene bude sa putokazima za turiste. I onda prelazim na table istoričke. Ovo je staro selo. Ovde ima svakakvih priča. Da tu ima još uvek negde zlato od Turaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Imamo ovde manastir Kalenić, koji je najjači u Šumadiji. Nemamo puta za turiste ali imamo nameru da u narednih pet godina da sve to buldožerom poravnjamo”, kaže Milenković.

Udružen s meštanima popravio je stari seoski bunar s kojeg voda opet može da se pije, a od nekadašnje seoske škole napraviće planinarski dom.

Iako nas je magla zadesila na putu do većih nadmorskih visina, nije nas omela u uživanju u dulenskim lepotama.

“Kao na Zlatibor da odete. Isti je karakter ovde. Svaka planina daje lepe poglede. Od planine Matinac sada gledamo na centar sela. Nažalost pomaglilo je. Sa planine Golog brda gledamo na ceo Rekovac. S Crnog vrha vidi se Kraljevo, Vrnjačka banja”, kaže.

Zoran Milenković se pridružio Dejanovom projektu i spremio je sobu za prijem turista.

“Nova gradnja. Ima voda, struja, telefon, sve uslove imamo. I što se tiče zdrave hrane sve ćemo ponuditi”, kaže Zoran.

A njihova hrana može da se meri s naboljim prirodnim proizvodima, kaže Dejan čvrsto rešen da unapredi Dulene.

“Dok sam živ i dok dišem, ja ću ovo selo da teram i da budemo kragujevački Zlatibor. Hoću da ovde za deset godina bude mali hotel i najmanje pedeset vikendica. Jedan iz Kragujevca što nema veze s Dulenom, sagradio je vikendicu. To je temelj. A gde ima jedan biće i više”.

Ovako izgleda pogled s Dulenskih planina kada nema magle. Putem interneta Dejan svakodnevno prikazuje panorame ovoga kraja i poziva ljude da se uključe u akciju pomoći selu.

U Nemačkoj ljudi prodaju turizam u mestima koja nisu ni upola lepa kao ovo ovde, kaže Dejan Mileković i dodaje da ce selo Dulene postati jedno od najboljih turističkih odredišta u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.