DOGOVOR POSLE PROTESTA Taksisti mogu da naplaćuju samo preko taksimetra

Izvor: Blic, 29.Jul.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVOR POSLE PROTESTA Taksisti mogu da naplaćuju samo preko taksimetra

Predstavnici osam taksi udruženja sastali su se sa nadležnima iz Gradske uprave da bi razgovarali o pooštrenim merama kontrole taksi prevoza i najavljenoj izmeni Odluke o taksi prevozu, posle još jednog protesta kragujevačkih taksista.

Kontrolom je ustanovljeno da se postojeća odluka ne poštuje u dovoljnoj meri. Cilj lokalne samouprave nije da sprovodi samo kaznenu politiku, već i da sprovođenjem rigorozne kontrole taksi udruženja na obaveze koje imaju.

Nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluku o taksi prevozu koja će se naći pred odbornicima na sledećoj sednici Skupštine grada. Traži se da se poštuje odluka o korišćenju tksimetra u svim vozilima, da se naplaćivanje samo na taj način, a ne i preko tablet uređaja, što je sada slučaj u nekim taksijima.

Najveći problem za grad su i ilegalni „linijski“ taksisti. Oni odnose prihode legalnim taksistima, ali i javnom prevozu. Šteta koja nastaje je od šest do 10 miliona dinara svakog meseca.

Pre sastanka u Gradskoj upravi, taksisti iz udruženja „Sitak“ i drugi legalni taksi-prevoznici okupili su se na jedan sat ispred zgrade Uprave grada.

 - Apsurdno je da mi preduzetnici tražimo od države da sprovodi svoje zakone“, kaže Predrag Spasojević, zastupnik Udruženja „Sitak“.

Krivične prijave

Predrag Spasojević najavio je krivične prijave protiv predstavnika taksi udruženja „Pink“ i „Mega“ koji, prema njegovim rečima, „sprečavaju svoje članove da se sindikalno okupe i deluju“.

Problem i što u gradu postoji oko 500 taksija koji voze bez taksimetara i usluge naplaćuju preko tablet uređaja. Spasojević naglašava da je ovo protivzakonito i da se tableti mogu koristiti za komunikaciju, ali ne i naplaćivanje.

- Nadležne službe ne vide ovo kao problem. Tražili smo da se ova anomalija otkloni. To je moguće uraditi za 24 sata, ali očigledno nema volje za to. Građani treba da znaju da nisu dužni da plate vožnju ukoliko nije išla preko taksimetra. Preko tablet računara moguće su i malverzacije sa iznosom vožnje - objašnjava Spasojević.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.