Akcija čišćenja priobalja Gružanskog jezera

Izvor: Kragujevac.rs, 13.Apr.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija čišćenja priobalja Gružanskog jezera

Na priobalju Gružanaskog jezera danas je održana zajednička akcija čišćenja u organizaciji grada Kragujevca i opštine Knić. U čišćenju obale od nagomilanog otpada učestvovala su kragujevačka komunalna preduzeća i preduzeća iz Knića, ribolovačka udruženja, ronilački klub, ribočuvarska služba, učenici osnovne škole iz Knića, ekološke organizacije i volonteri. Angažovana je i neophodna mehanizacija za kabasti otpad, a grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevac je donirao pet kontejnera.

Akciji je prisustvovao zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović, član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran Prokić, član veća za komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj Vladimir Maksimović, predsednik opštine Knić, Zoran Đorović, načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović i direktori kragujevačkih komunalnih preduzeća i preduzeća iz Knića.

Prva u nizu akcija čišćenja obale Gružanskog jezera a poruka koju šaljemo je podizanje svesti šire javnosti o važnosti ove akumulacije jer predstavlja strateško izvorište za snabdevanje vodom naših sugrađana i privrede grada Kragujevca ali i okolnih opština - rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i dodao da je problem na akumulaciji Gruže kompleksan i ozbiljan, ali smatramo da se od nečeg mora početi pa je današnja akcija prvi korak.

Govoreći o institucijama, udruženjima i volonterima koji su podržali akciju, Zoran Prokić, član Gradskog veća za veća za zaštitu i unapređenje životne sredine je podsetio da je akcija pokrenuta na inicijativu predstavnika grada Kragujevca i opštine Knić na sastanku održanom početkom marta meseca ove godine.

Prema rečima direktora JKP “Vodovod i kanalizacije“, Nenada Jakovljevića, pored otpada koji za sobom ostavljaju izletnici i ribolovci, na obalama Gruže postoji preko 200 zidanih objekata, tamponi i ostali objekti koji znatno ugrožavaju zdravstvenu ispravnost sirove vode. Sav taj otpad na obalama Gruže nosi latentnu opasnost za zagađenje velike količine vode koja se meri na 40 do 50 miliona kubnih metara u svakom trenutku. Grad Kragujevac u okviru svojih nadležnosti ulaže maksimalne napore u cilju zaštite ove akumulacije kako bi građanima omogućio dugoročno bezbedno snabdevanje zdravstveno ispravne pijaće vode, rekao je direktor Jakovljević i istakao da se akumulacija Gruže nalazi na teritoriji druge lokalne samouprave, te da Grad Kragujevac nema veću nadležnost u njenoj zaštiti, ali da svakako postoje problemi u prečišćavanju tih voda i obezbeđivanju onog kvaliteta koji je u skladu sa pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Cilj akcije je podizanje svesti o problemu koji postoji na Gružanskom jezeru i da je potrebno uključivanje većeg broja aktera iz javnog i privatnog sektora ali i samih građana, jer se sa akumulacije Gruža vodom snabdeva preko 200 hiljada stanovnika. Zoran Đorović, predsednik opštine Knić ističe da opština nema nikakve ingerencije nad jezerom a da ima veliku obavezu u očuvanju i zaštiti jezera. Prema njegovim rečima usvajanjem novog Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža kojim će jezero postati resurs od nacionalnog značaja, očekuje se neko trajnije rešenje.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Gradjani i djaci čistili priobalje Gružanskog jezera

Izvor: Beta, 13.Apr.2017

Komunalci iz Kragujevca i Knića, ribolovačka udruženja, ronilački klub, ribočuvarska služba, učenici i nastavnici osnovne škole "Vuk Karadzić" iz Knića, članovci ekoloških organizacija i drugi dobrovoljci, čistili su danas priobalje Gružanskog jezera, akumulacija za snabdevanje 200 hiljada...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.