ALEKSANDRU ISPUNJENA ŽELJA Posle operacije porastao deset centimetara

Izvor: Blic, 01.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALEKSANDRU ISPUNJENA ŽELJA Posle operacije porastao deset centimetara

Aleksandru Jovanoviću (6) iz Kragujevca ispunjena je najveća želja. Sada će moći zajedno sa sestrom Nikolinom i da trči.

Nakon uspešne operacije kičme u Cirhu, na koju je poslat o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, mali Aleksandar porastao je za neverovatnih 10 centimetara.

Iako trpi jake bolove, već prvog dana nakon operacije uz pomoć fizioterapeuta polako se pridizao iz kreveta, objašnjava za „Blic” njegova majka Sanja.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U svim ovim bolovima, on nađe trenutak da se našali i nasmeje. Neverovatan je borac i sve je neočekivano dobro podneo. Sada dobija lekove protiv bolova, a terapeut svakodnevno dolazi da ga podiže. Za par dana ortopedi će ga ponovo pregledati i odlučiti šta će sledeće da mu operišu. Da li će to biti kukovi ili stopala, ne znam, ali prvo mora da se oporavi od jakih bolova. Već je počeo da jede i pije - radosno priča Sanja Jovanović, majka malog Aleksandra.

Za njegove roditelje, koji su zajedno sa njim otputovali u Cirih, najbitnije je da detetu više nisu ugrožena ni pluća ni srce, jer mu je kičma sada potpuno ispravljena. Međutim, Aleksandra očekuju česte kontrole, ali i manje operacije kako bude rastao.

Ovaj veseli dečkić od rođenja boluje od retke i progresivne kifoskolioze, deformiteta kičme koji mu je pritiskao pluća, srce, kao i druge organe. Živeo je klečeći, krivina na njegovim leđima je bila sve veća, hodao je uz tuđu pomoć, sve teže je mogao i da sedi. Zbog toga je konzilijum spinalnih hirurga na Institutu za ortopedske bolesti na Banjici dao saglasnost da se lečenje nastavi u inostranstvu.

Aleksandrovi roditelji imali su velike muke. Tri puta ih je odbila komisija RFZO s obrazloženjem da mu ni operacija neće pomoći. Ništa drugo nije im preostajalo nego da se žale. Pisali su žalbu, komisija ih je odbijala. I kada su mislili da je sve gotovo, četvrti put - odbijanje se pretvorilo u odobrenje. Direktor RFZO Momčilo Babić je na vlastitu odgovornost odlučio da se dečak uputi na operaciju kičme o njihovom trošku.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.