Žestoko u kosovskom parlametnu: Opozicija protiv specijalnog suda, Tači uveren u uspeh

Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoko u kosovskom parlametnu: Opozicija protiv specijalnog suda, Tači uveren u uspeh

U kosovskom parlamentu se vodi žestoka rasprava o ponovnom stavljanju na glasanje ustavnih amandmana koji bi trebalo da omoguće formiranje specijalnog suta da zločine koje je počinila OVK, čemu se i dalje protive najuticajnije opozicione stranke.

Za osnivanje suda, potrebno je 80 glasova poslanika, uključujući i 14 glasova poslanika iz manjinskih zajednica. Specijalni sud za ratne zločine treba da se bavi i istragom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civila od bivših pripadnik OVK 1998. do 2000. godine.

Prištinski mediji su javili da je lider DPK Hašim Tači, nakon jutrošnjeg sastanka sa poslanicima te stranke, gotovo siguran da će njegovi poslanici glasati za ustavne izmene, iako je sastanak ponovo napustio poslanik Nait Hasani, koji je na prethodnoj sednici, sa još nekoliko stranačkih kolega, bio protiv usvajanja ustavnih amandmana i osnivanja specijalnog suda.

Odgovarajući na žestoko protivljenje opozicije ponovnom stavljanju na glasanje ustavnih amandmana, premijer Isa Mustafa je rekao da to nije u suprotnosti sa Ustavom. Prema njegovim rečima, vlada je postupila potpuno u skladu sa Ustavom i procedurom.

- Imali smo jasne poruke svih zemalja prijatelja da sve institucije treba da preuzmu odgovornost za formiranje ovog suda - rekao je Mustafa i pozvao sve poslanike, i pozicije i opozicije, da podrže te izmene.

Lider ABK Ramuš Haradinaj rekao je da Kosovari sami sebe pretvaraju u monstrume.

- Mi nismo bili monstrumi, bili smo žrtve - rekao je Haradinaj koji smatra da je Kosovu potreban specijalni sud, ali ne onaj koji će, kako je rekao, raditi selektivno, već za sve zločine.

- Ne kažemo ne zakonu, ne kažemo ne pravdi, ne kažemo ne strancima - rekao je lider ABK i upitao zbog čega se poslanici vraćaju tom eksperimentu.

Kako je rekao Haradinaj, a preno portal Gazeta Blic, "ove diplomate će za šest meseci otići, a vi treba da se suočavate sa donetom odlukom".

Poslanica pokreta Samoopredeljenje Albulena Hadžiu je na samom početku zasedanja tražila od predsednika parlamenta da prekine zasedanje i da predmet prosledi Ustavnom sudu.

Ona je upitala Kadri Veseljija da li je svesan odgovornosti koju ima prema Skupštini i poslanicima i dodala: "Dozvoljavate ponižavanje Skupštine kao da ste još jedan od ministara iz vlade", rekla je.

Ponovnom stavljanju amandmana u proceduru snažno se usprotivio i lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj, koji je Veseljiju rekao da "ima loše savetnike". On je predsedniku parlamenta savetovao da amandmane vrati vladi.

- Imate formalnu ustavnu obavezu da sledite ranije procedure, Vlada Kosova je odradila svoj posao, ali imam utisak da vas vaši savetnici nisu dobro posavetovali i da su vas prevarili u vezi skraćene procedure - rekao je Ljimaj.

Veselji je rekao da Ustav ne predviđa vreme za ponovno stavljanje nekog amandmana u proceduru, te predložio pauzu od deset minuta kako bi Zakonodavna komisija dala svoje mišljenje po tom pitanju. Njegov predlog nije prihvaćen.

Ustavni amandmani su ponovo stavljeni na glasanje u kosovskom parlamentu pod pritiskom međunarodne zajednice i obaveza koje preuzela Priština, a ukoliko taj sud ne bude formiran u parlamentu Kosova, formiraće ga, kako je najavljeno, SB UN.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu zatražila je ranije danas da se zbog nepoštovanja ustavnih procedura prekine sednica kosovskog parlamenta na čijem je dnevnom redu ustavni amandman kojim se omogućava osnivanje Suda za ratne zločine bivše OVK.

Ona je zatražila da se taj amandman dostavi na mišljenje Ustavnom sudu i optužila predsednika Skupštine Kosova Kadri Veseljija da je postao 22. ministar u Vladi Ise Mustafe.

Isto stanovište i zahteve zastupali su i predstavnici poslaničkih grupa Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo.

Veselji je rekao da amandman 24 nije izmenjen ni u jednoj zapeti i da zbog toga ne treba da ide u Ustavni sud, koji je taj tekst u celosti podržao.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj rekao je da nema kršenja procedura i ustavnih rešenja i da zbog toga Skupština treba da nastavi rad.

Za sazivanje sednice prema predlogu Vlade, glasali su predstavnici Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i partija manjina dok su protiv bili poslanici opozicionih stranaka Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, koji su u petak napustili sednicu Predsedništva Skupštine Kosova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.