Zahtev za smenu Jablanovića izgovor za rušenje vlade

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za smenu Jablanovića izgovor za "rušenje vlade"

Analitičari u Prištini smatraju da je zahtev opozicije, civilnog društva i studenata za razresenje ministra za zajednice i povratak u vladi Kosova Aleksandra Jablanovića samo izgovor za "rušenje vlade" i eventualno izazivanje prevremenih izbora.

Analitičari smatraju da su jučerašnje demonstracije bile najveće i najmasovnije od 1999. godine i da vlada zbog toga treba da vodi računa da može da se dogodi da većinu, koju ima u skupštini, izgubi u narodu.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nevladine organizacije "Govori" Petrit Zogaj rekao je da je zahtev za razrešenje Jablanovića samo izgovor sa demonstracije.

Po njemu, uzrok problema je socijalno-ekonomske prirode i ako se nastavi sa masovnim demonstracijama, nije isključeno da dođe do prevremenih izbora, prenosi TV Kohavizion.

Politički analitičar Arben Ahmeti konstatuje da vlada Kosova ne bi smela da zanemari najmasovnije demonstracije od 1999. godine.

I on smatra da je zahtev za razrešenje Jablanovića izgovor, a da je izjava o "divljacima" samo podstakla masovniji protest.

Politički analitičar Fatmir Šeholi za Tanjug je rekao da su demonstracije u Prištini pokazale da nezadovoljstvo građana postepeno raste i da takvi protesti mogu da dovedu do socijalnih nemira.

Šeholi je posebno apostrofirao da se za razrešenje ministra Jablanovića nisu oglasili samo opozicija nego i visoki zvaničnici vladajuće koalicije.

On smatra da se Jablanoviću posle ovakvog negodovanja maksimalno suzio put da može da se bavi poslom povratka raseljenih jer povratak iziskuje maksimalnu saradnju sa svim lokalnim samoupravama i međunarodnim faktorom.

"Skeptičan sam da se imidž Jablanovica može promeniti u očima ne samo albanskih građana nego i gradonačelnika opština gde većinu čine Albanci a u kojima je potrebna izuzetna saradnja ministra i lokalne vlasti za povratak raseljenih", rekao je Šeholi.

I Šeholi smatra da su uzrok demonstracija loša vladina politika oko zapošljavanja mladih, odlaska mladih sa Kosova, problem "Trepče", loš proces privatizacije, nemogućnost da dođe do liberalizacije viznog režima, velika stopa bankarskih kredita, nesprovođenje kolektivnog ugovora za nastavnike, problem u Univerzitetu u Prištini i mnogi drugi koji su posle više godina doveli Kosovo u veoma tešku situaciju.

Portparol: Razgovaraćemo s Jablanovićem o smenjivanju

Portparol Vlade Kosova Arban Abraši izjavio je večeras da će s ministrom za povratak i zajednice Aleksandrom Jablanovićem razgovarati o njegovom smenjivanju.

Abraši je za Radio-televiziju Kosova rekao da osuđuje nasilje u subotu u Prištini kada su učesnici protesta koji su zahtevali smenjivanje Jablanovića, kamenjem gadjali policajce i zgradu Vlade Kosova.

Portparol Vlade je rekao da Vlada Kosova od nadležnih organa traži da preduzmu adekvatne mere i zbog napada na Ambasadu Crne Gore u Prištini koja se nalazi u ulici u kojoj je tokom protesta bilo nasilja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.