Za ulaganje na KiM važna energetska stabilnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ulaganje na KiM važna energetska stabilnost

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je za uspešno dovođenje privrednika na Kosovo i Metohiju (KiM), pored ostalog izuzetno značajna i energetska stabilnost i bezbednost, te da će Vlada Srbije raditi i na njenom obezbeđenju.

"Energetska situacija na KiM je osetljiva, a u sklopu Briselskog sporazuma razgovaramo i o energetskim temama. Veliki su izazovi, recimo, i po pitanju Gazivoda", rekao je Antić Tanjugu, nakon skupa "Region uspeha" u Palati Srbija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Podizanje privredne klime i ambijenta u regionu, ali sa posebnim akcentom na sever KiM je ono na šta je stavljen akcenat, rekao je Antić, ocenjujući da je energetska stabilnost ključna u postizanju tog cilja.

Kada je reč o eventualnom dodatnom snabdevanju električnom energijom, Antić je najavio da će se na tome raditi zajedno sa Kancelarijom za KiM, predsednicima kosovskih opština...

Ministar je rekao da je želja vlade da sistem bude stabilan, a naše energetske kompanije prisutne na tom području,

"Želimo siguran sistem i distribuciju struje građanima i privredi na severu KiM. Verujem, iako imamo puno izazova i osetljivih pitanja počev od trafo stanice Galač do čitavog distributivnog sistema, ali isto tako verujem da ćemo imati strpljenja da nađemo najbolje rešenje", rekao je Antić.

Govoreći o alternativnim gasnim pravcima, on je rekao da Srbija ima obavezu da radi odgovorno kako bi ostvarila energetsku sigurnost i bezbednost, te da je izuzetno zainteresovana za sve gasne projekte koji imaju za cilj da dovedu dodatne količine gasa u region Zapadnog Balkana.

"Izuzetno smo zainteresovani da diversifikujemo rute snabdevanja i izvore. Srbija je otvorena za sve projekte. U ovom trenutku mi radimo ono što zavisi od nas a to je ta gasna interkonekcija sa Bugarskom, koja potencijalno može da nas dovede do projekata TAP i Tanap i da nam obezbedi snabdevanje preko Azerbejdžana sa jedne strane, a sa druge preko Energy terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj", naveo je on. Za takozvani Turski tok, kako je rekao, Srbija je jako zainteresovana, a preliminarnih razgovora je već bilo nedavno u Budimpešti.

"Određene stvari na tehničkom nivou se rade i na nivou naših država. Međutim, ono što je u ovom trenutku ključno i od čega pre svega zavisi realizacija tog projekta je dogovor između Rusije i Turske. Dalje, ako se te dve zemlje dogovore, onda mora da se postigne dogovor i sa Grčkom", rekao je Antić.

Taj se projekat dogovara, ali postepeno i daleko je od toga da može o njemu da se razgovara sa stanovišta realizacije i finansiranja, ocenio je Antić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je za uspešno dovođenje privrednika na Kosovo i Metohiju (KiM), pored ostalog izuzetno značajna i energetska stabilnost i bezbednost, te da će Vlada Srbije raditi i na njenom obezbeđenju..."Energetska situacija na KiM je osetljiva, a u sklopu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.